Smaczny i prosty gulasz węgierski z przepisu Magdy Gessler
Ta aromatyczna i pożywna potrawa zachwyci każdego! Gulasz węgierski z oryginalnego przepisu Magdy Gessler jest bardzo esencjonalny. Na pewno sprawdzi się doskonale podczas przyjęcia czy klasycznego rodzinnego obiadu. Spróbuj sam, a gulasz węgierski z pewnością pozostanie na długo w Twoim jadłospisie.
Składniki
Gulasz węgierski
- 110 g Boczek parzony
- 1 kg Łopatka wieprzowa
- 1 litr Bulion
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 2 sztuki Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 300 g Pieczarki
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 3 łyżki Sos sojowy
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 2 łyżki Masło
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 4 łyżeczki Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Papryczka chili
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 3 łyżeczki Czosnek granulowany
- 2 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Gotowanie gulaszu węgierskiego rozpocznij od przygotowania mięsa oraz warzyw. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę pokrój w plasterki. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- 2
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę oraz boczek i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli. Następnie dodaj drugą łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i marchewkę. Całość smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, by składniki się nie przypaliły.
- 3
Gdy warzywa z boczkiem się smażą, przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie przez chwilę smaż na niej kawałki mięsa, po czym dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmażone mięso wrzuć do garnka z zarumienionymi warzywami oraz boczkiem.
- 4
Do garnka dodaj przyprawy — paprykę, ziele angielskie, czosnek granulowany, liście laurowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącym bulionem, dbając o to, by wywar pokrył wszystkie składniki. Przykryj garnek i duś jego zawartość przez 1-1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso stanie się idealnie miękkie.
- 5
Podczas duszenia mięsa przygotuj pieczarki, które razem z koncentratem pomidorowym dodasz do garnka pod koniec gotowania. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z oliwek i dodaj pokrojone w dowolny sposób pieczarki, a następnie delikatnie je podsmaż. Tak przygotowane pieczarki umieść w garnku razem z koncentratem lub passatą na ok. 10 minut przed końcem duszenia.
- 6
W osobnym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę pszenną i chwilę smaż, mieszając — do tego celu możesz wykorzystać wcześniej użytą patelnię, na której przygotowywane były pieczarki. Zasmażkę przełóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- 7
Po zagotowaniu składników gulasz węgierski jest gotowy do spożycia. Danie polecamy podawać z ziemniakami, przygotowanymi w formie purée oraz kawałkami ogórka kiszonego.
Polecamy również przepis na gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką.
Gulasz węgierski to sycące danie, które najczęściej przyrządzane jest na okazje, podczas których dom napełnia się wieloma gośćmi. Powód jest bardzo prosty — przepis na gulasz węgierski jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy, zawsze zaskakuje wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości.
Jak zrobić gulasz węgierski? Porady i wskazówki
Gulasz węgierski można przygotować z różnych rodzajów mięsa. W poniższym przepisie wykorzystujemy łopatkę wieprzową i parzony bądź gotowany boczek. Nie da się ukryć — ta kombinacja sprawia, że danie staje się niezwykle syte, aromatyczne i z łatwością skradnie serce każdego, nawet najbardziej zagorzałego “mięsożercy”.
Podanie gulaszu węgierskiego zależy od okazji oraz indywidualnych upodobań czy wizji kucharza. Można podawać danie z gotowanymi ziemniakami, a także kluskami śląskimi czy kromkami świeżego pieczywa. Przepis na gulasz węgierski, czyli niezwykle esencjonalne danie z przepisu Magdy Gessler nie sprawi trudności nawet niedoświadczonemu kucharzowi.