Smaczny i prosty gulasz węgierski z przepisu Magdy Gessler

Gulasz węgierski
Źródło: GettyImages

Składniki

Gulasz węgierski

  • 110 g Boczek parzony
  • 1 kg Łopatka wieprzowa
  • 1 litr Bulion
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 300 g Pieczarki
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 4 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Papryczka chili
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 3 łyżeczki Czosnek granulowany
  • 2 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Gotowanie gulaszu węgierskiego rozpocznij od przygotowania mięsa oraz warzyw. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę pokrój w plasterki. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  2. 2

    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę oraz boczek i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli. Następnie dodaj drugą łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i marchewkę. Całość smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, by składniki się nie przypaliły.

  3. 3

    Gdy warzywa z boczkiem się smażą, przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie przez chwilę smaż na niej kawałki mięsa, po czym dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmażone mięso wrzuć do garnka z zarumienionymi warzywami oraz boczkiem.

  4. 4

    Do garnka dodaj przyprawy — paprykę, ziele angielskie, czosnek granulowany, liście laurowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącym bulionem, dbając o to, by wywar pokrył wszystkie składniki. Przykryj garnek i duś jego zawartość przez 1-1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso stanie się idealnie miękkie.

  5. 5

    Podczas duszenia mięsa przygotuj pieczarki, które razem z koncentratem pomidorowym dodasz do garnka pod koniec gotowania. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z oliwek i dodaj pokrojone w dowolny sposób pieczarki, a następnie delikatnie je podsmaż. Tak przygotowane pieczarki umieść w garnku razem z koncentratem lub passatą na ok. 10 minut przed końcem duszenia.

  6. 6

    W osobnym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę pszenną i chwilę smaż, mieszając — do tego celu możesz wykorzystać wcześniej użytą patelnię, na której przygotowywane były pieczarki. Zasmażkę przełóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  7. 7

    Po zagotowaniu składników gulasz węgierski jest gotowy do spożycia. Danie polecamy podawać z ziemniakami, przygotowanymi w formie purée oraz kawałkami ogórka kiszonego.

     

    Polecamy również przepis na gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też