Jajka marynowane

Jajka marynowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka marynowane

  • 6 Jajko
  • 250 ml Woda
  • 250 ml Ocet winny
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżeczka Sól morska
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 1 laska Cynamon
  • Goździki
  • 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
  • 200 ml Starty burak czerwony

Ddatkowo

  • Majonez
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej wodę, dodaj sól i włóż do niego jajka. Kiedy woda zacznie bulgotać, odlicz ok. 8 minut i wyłącz palnik. Jajka zalej chłodną wodą, a kiedy wystygną, obierz je ze skorupki.

  2. 2

    Obierz buraka, a następnie zetrzyj go na tarce.

  3. 3

    Przystąp do przygotowania marynaty. W tym celu do garnka włóż goździki, anyż, laskę cynamonu oraz liść laurowy i delikatnie je podpraż, a kiedy przyprawy zaczną wydzielać przyjemny aromat, zalej je odrobiną wodą. Czas gotowania licz od momentu bulgotania wody — palnik wyłącz po ok. 3 minutach.

  4. 4

    Po chwili do garnka z przyprawami dodaj sól, łyżkę miodu oraz ocet. Następnie dodaj również startego wcześniej buraka i starannie wymieszaj powstałą marynatę. W takiej postaci odstaw ją na 10 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj słoik, w którym będą się marynować jajka. Włóż do niego jajka na twardo i  w całości pokryj przygotowaną, wystudzoną marynatą. Słoik umieść w lodówce — powinien spędzić w niej całą noc.

  6. 6

    Jajka marynowane w burakach nadają się do spożycia już na drugi dzień. To doskonałe urozmaicenie świątecznego, wielkanocnego stołu.

     

    Wypróbuj także przepis na jajka faszerowane łososiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też