Niesamowity makowiec z jabłkami – to połączenie zaskakuje
Mak i jabłka nie są być może pierwszym i najbardziej oczywistym połączniem i skojarzeniem, kiedy myślimy o cieście. Warto jednak czasami otworzyć się na eksperymenty i przetestować zupełnie nowe smaki – na przykład niesamowitego makowca z jabłkami. Dla części osób być może makowiec z jabłkami jest wypiekiem doskonale znanym z dzieciństwa – bo przepis na takie ciasto często szedł w ruch w kuchni u babci czy mamy.
Osoby, które będą piekły i jadły makowiec z jabłkami zachęcamy do przetestowania naszego przepisu. Nie będziecie zawiedzione!
Składniki
Składniki na makowiec z jabłkami
- 50 g Zmielony mak
- 500 g Cukier puder
- 800 g Jabłko
- 12 łyżek Kasza manna
- 12 sztuk Jajko
- 250 g Masło
- 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 6 kropli Olejek migdałowy
- 1 łyżka Cukier puder
- 250 ml Mleko 3,2%
Przygotowanie
- 1
W niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko. Mak przesypujemy i umieszczamy w misce. Nasiona zalewamy mlekiem, tak, żeby mak znalazł się całkowicie pod poziomem mleka. Zostawiamy nasiona do namoczenia na pół godziny lub nieco dłużej.
- 2
Po upłynięciu tego czasu mak umieszczamy w sitku lub na gazie i odsączamy nadmiar płynu. Jeśli mamy mak, który nie był wcześniej zmielony, dwukrotnie mielimy go w maszynce do mięsa na sitku o bardzo małych oczkach.
- 3
Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę odczekujemy i odciskamy nadmiar soku (możemy przelać go do szklanki i wypić).
- 4
Bierzemy jajka i odcedzamy żółtka od białek.
- 5
Ucieramy na puszystą masę masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bardzo powoli, stopniowo kaszę manną, jabłka, mak, olejek migdałowy i proszek do pieczenia.
- 6
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej.
- 7
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza w programie grzanie góra-dół.
- 8
Ciasto przekładamy z miski do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy. Masę możemy także umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 9
Makowiec z jabłkami piecze się godzinę – a postępy pieczenia można sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli nakłujemy nim ciasto i po wyciągnięciu patyczek będzie gładki, bez śladów surowego ciasta oklejającego go, makowiec z jabłkami jest gotowy.
- 10
Kiedy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je i zostawiamy do wystudzenia.
- 11
Posypujemy ciasto cukrem pudrem i serwujemy.
Przeczytaj także:
Jaki jest makowiec z jabłkami?
Mak jako składnik ciasta jest produktem bardzo symbolicznym. Ciasta, w którym znajdują się te drobne ziarenka symbolizują płodność, pomyślność, a kiedy serwowane są w okolicach Bożego Narodzenia dodatkowo zbliżający się wielkimi krokami Nowy Rok.
Makowiec w to jedno z bardziej tradycyjnych, polskich ciast. W oryginalnym przepisie na makowiec powstaje on z ciasta drożdżowego, które jest przekładane masą zrobioną z maku, często także z dodatkiem bakalii, miodu, skórki pomarańczowej i rodzynek. Dodatkowo mogą być jeszcze poglazurowane lukrem (mamy dla was przepis na lukier królewski).
Makowiec z jabłkiem to ciasto, które nie musi być koniecznie bardzo słodkie, ale owszem – traktowane jest jak deser i serwowane po obiedzie do herbaty czy kawy.
Makowiec z jabłkami ma wiele zalet. Nie tylko dobrze smakuje, ale także jest – ze względu na zawartość maku – zdrowy. Nasiona maku zawierają tiaminę (inaczej witaminę B1), magnez, cynk, wapń, fosfor.
Jak dobrze wybrać składniki do makowca z jabłkami?
Można kupić mak gotowy – od razu do użycia, a można pochylić się nad własnoręcznym przygotowaniem ziaren. Mak kiedyś mieliło się w specjalnych ręcznych młynkach do mielenia nasion, dzisiaj można je zmielić w młynku do kawy lub maszynce do mięsa – na bardzo małych oczkach.
Niektórzy lubią, jeśli w masie makowej znajdują się dodatkowe składniki – orzechy, bakalie, rodzynki, skórka pomarańczowa. Tutaj wiele zależy od indywidualnych upodobań.
Zazwyczaj do wypieków wybiera się jabłka, które są twarde i kwaśnawe. Do takich odmian należą reneta, antonówka, ligol i papierówka. To jabłka sprawdzone, które od pokoleń lądują w szarlotkach pieczonych przez nasze prababcie, babcie i mamy.
Co wyróżnia makowiec z jabłkami?
Kiedy przejdziecie do czytania przepisu, zorientujecie się, że makowiec z jabłkami to ciasto, które nie jest przekładane i zawijane jak klasyczny makowiec. Mak jest tu wszędzie, a ciasto jest wspaniale wilgotne i soczyste. Co więcej ten rodzaj makowca nie ma także spodu z ciasta (stąd masło i mąka, którą posypuje się blachę) przed wstawieniem do piekarnika.