Niesamowity makowiec z jabłkami – to połączenie zaskakuje

Makowiec z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na makowiec z jabłkami

  • 50 g Zmielony mak
  • 500 g Cukier puder
  • 800 g Jabłko
  • 12 łyżek Kasza manna
  • 12 sztuk Jajko
  • 250 g Masło
  • 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 6 kropli Olejek migdałowy
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 250 ml Mleko 3,2%

Przygotowanie

  1. 1

    W niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko. Mak przesypujemy i umieszczamy w misce. Nasiona zalewamy mlekiem, tak, żeby mak znalazł się całkowicie pod poziomem mleka. Zostawiamy nasiona do namoczenia na pół godziny lub nieco dłużej.

  2. 2

    Po upłynięciu tego czasu mak umieszczamy w sitku lub na gazie i odsączamy nadmiar płynu. Jeśli mamy mak, który nie był wcześniej zmielony, dwukrotnie mielimy go w maszynce do mięsa na sitku o bardzo małych oczkach.

  3. 3

    Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę odczekujemy i odciskamy nadmiar soku (możemy przelać go do szklanki i wypić).

  4. 4

    Bierzemy jajka i odcedzamy żółtka od białek.

  5. 5

    Ucieramy na puszystą masę masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bardzo powoli, stopniowo kaszę manną, jabłka, mak, olejek migdałowy i proszek do pieczenia.

  6. 6

    Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej.

  7. 7

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza w programie grzanie góra-dół.

  8. 8

    Ciasto przekładamy z miski do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy. Masę możemy także umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. 9

    Makowiec z jabłkami piecze się godzinę – a postępy pieczenia można sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli nakłujemy nim ciasto i po wyciągnięciu patyczek będzie gładki, bez śladów surowego ciasta oklejającego go, makowiec z jabłkami jest gotowy.

  10. 10

    Kiedy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je i zostawiamy do wystudzenia. 

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też