Barszcz z kiszonych buraków — warto o nim pamiętać przez cały rok

Barszcz z kiszonych buraków
Źródło: GettyImages

Składniki

Barszcz z kiszonych buraków

  • 0.5 Sztuka Por
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1.5 litr Woda
  • 2 sztuki Marchewki
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 kg Czerwony burak
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 sztuki Ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1.5 szklanki Sok jabłkowy
  • 2 łyżeczki Suszony majeranek
  • 3 gałązki Natka pietruszki
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    3 ząbki czosnku obierz z łupin. Buraki umyj i bardzo cienko obierz, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do dużego słoja. Dodaj 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu czarnego. Całość zalej 3 szklankami wody wymieszanymi z łyżeczką soli. Słoik zamknij i zostaw w temperaturze pokojowej do chwili zgromadzenia się piany na wierzchu. Następnie schowaj go do lodówki na ok. 2-3 tygodnie.

  2. 2

    Marchewki oraz pietruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i przekrój na połowę.

  4. 4

    2 ząbki czosnku obierz z łupin.

  5. 5

    Do dużego garnka wlej wodę, dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę oraz gałązki natki pietruszki. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 45 minut na minimalnej mocy palnika.

  6. 6

    Po tym czasie odcedź z wywaru warzywa i dodaj kiszone buraczki, majeranek, 2 ząbki czosnku, sok jabłkowy, cukier oraz oliwę z oliwek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika na minimalną. Barszcz z kiszonych buraków gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie przecedź zupę do czystego garnka. Tak przygotowany barszcz z kiszonych buraków jest gotowy do spożycia, a najlepiej smakuje podany z uszkami z kapustą i grzybami lub krokietami domowej roboty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też