Barszcz z kiszonych buraków, na święta i nie tylko
Barszcz z kiszonych buraków to fantastyczna propozycja innowacyjnego przyrządzenia jednego z najbardziej popularnych świątecznych przepisów, czyli tradycyjnego barszczu czerwonego podawanego w towarzystwie uszek z kapustą i grzybami. Nasz przepis na barszcz z użyciem kiszonych buraków przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.
Składniki
Barszcz z kiszonych buraków
- 0.5 Sztuka Por
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Pietruszka
- 1.5 litr Woda
- 2 sztuki Marchewki
- 5 ząbków Czosnek
- 1 kg Czerwony burak
- 1 sztuka Liście laurowe
- 2 sztuki Ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka Cukier
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1.5 szklanki Sok jabłkowy
- 2 łyżeczki Suszony majeranek
- 3 gałązki Natka pietruszki
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
3 ząbki czosnku obierz z łupin. Buraki umyj i bardzo cienko obierz, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do dużego słoja. Dodaj 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu czarnego. Całość zalej 3 szklankami wody wymieszanymi z łyżeczką soli. Słoik zamknij i zostaw w temperaturze pokojowej do chwili zgromadzenia się piany na wierzchu. Następnie schowaj go do lodówki na ok. 2-3 tygodnie.
- 2
Marchewki oraz pietruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
- 3
Cebulę obierz z łupin i przekrój na połowę.
- 4
2 ząbki czosnku obierz z łupin.
- 5
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę oraz gałązki natki pietruszki. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 45 minut na minimalnej mocy palnika.
- 6
Po tym czasie odcedź z wywaru warzywa i dodaj kiszone buraczki, majeranek, 2 ząbki czosnku, sok jabłkowy, cukier oraz oliwę z oliwek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika na minimalną. Barszcz z kiszonych buraków gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie przecedź zupę do czystego garnka. Tak przygotowany barszcz z kiszonych buraków jest gotowy do spożycia, a najlepiej smakuje podany z uszkami z kapustą i grzybami lub krokietami domowej roboty.
Zobacz także:
Barszcz czerwony z kiszonych buraków jest przepisem niezwykle łatwym w przygotowaniu. Aby jednak móc cieszyć się jego smakiem, należy zacząć jego szykowanie odpowiednio wcześnie, od właściwego przygotowania warzyw.
Tradycyjny i wyrazisty barszcz z kiszonych buraków to specjał, który warto mieć w zanadrzu nie tylko w czasie świąt. Poza rewelacyjnym smakiem barszczyk ma nam znacznie więcej do zaoferowania. Jest to bowiem receptura niezwykle cenna dla zdrowia, zawierająca wiele dobroczynnie wpływających na organizm substancji. Barszcz z buraków kiszonych z pewnością okaże się przydatny w okresie przeziębień oraz grypy, pozwalając na szybszą regenerację oraz powrót do formy.
Zobacz także: Barszcz ukraiński — prosty przepis na smaczną zupę
Barszcz z kiszonych buraków — właściwości prozdrowotne, o których warto wiedzieć
O tym, że kiszenie to proces o wielu korzyściach nikomu nie trzeba przypominać. Ma właściwości konserwujące, a barszcz przygotowany z kiszonych buraków będzie bogaty w wiele witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje jego działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne, dzięki czemu zupa doskonale sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym. Przez wielu traktowana jest nawet jak domowy antybiotyk.
Warzywa te, swój intensywny czerwony kolor zawdzięczają betainie. Jest to barwnik, który charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, które uważa się za pomocne w zapobieganiu nowotworom. Barszcz z kiszonych buraków będzie także zawierał bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę jelit.