Puszyste ciasto dyniowe, doskonałe na chłodniejsze wieczory

Ciasto dyniowe
Źródło: StockFood

Składniki

Puszyste ciasto dyniowe

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 16 g Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • 1 szklanki Drobny cukier
  • 1 sztuka Dynia
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 3 Jajko
  • 1 garść Rodzynki
  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 2 sztuki Mielone goździki

Przygotowanie

  1. 1

    Rodzynki umieść w miseczce i pokryj je ciepłą wodą. Orzechy włoskie pokrój na drobne kawałeczki.

  2. 2

    Do miski wbij jajka i ucieraj je z drobnym cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodaj mąkę pszenną, mielony cynamon, cukier wanilinowy, olej i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera, ustawionego na średnie obroty.

  3. 3

    Średniej wielkości dynię starannie umyj, po czym przekrój ją na pół i pozbądź się nasion oraz włókien. Następnie obierz ją z grubej skóry, a miąższ zblenduj na gładką masę. Nie zapomnij o pozbyciu się nadwyżki wody — wystarczy odcisnąć jej nadmiar ze zblendowanej dyni. Miąższ można również zetrzeć na tarce. 

  4. 4

    Uzyskany miąższ połącz z masą na ciasto dyniowe. Na koniec do miski wrzuć posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Ciasto wystarczy wymieszać, posługując się drewnianą łyżką.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę na ciasto dyniowe. Najlepiej nada się taka o średnicy 23 cm. Wysmaruj ją masłem, a dno i boki brytfanki oprósz bułką tartą. 

  6. 6

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem puszyste ciasto dyniowe oprósz solidną porcją cukru pudru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też