Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz staną się hitem Wielkanocy. Takich jeszcze nie próbowałeś!

Pierogi z białą kiełbasą
Źródło: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Składniki

Pierogi z białą kiełbasą — ciasto

  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 kilogram Mąka pszenna
  • 100 ml Gorąca woda

Nadzienie

  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Chrzan
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 kg Biała kiełbasa
  • Suszony majeranek
  • Sól

    Przygotowanie

    1. 1

      Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, w środku wykonaj niewielkie wgłębienie i wlej wrzątek. Całość wymieszaj rękoma, a następnie wbij jajka i kontynuuj wyrabianie ciasta. Uformowaną masę odłóż na ok. 20 minut. Polecamy zakryć ciasto czystą ściereczką.

    2. 2

      Oczekując na ciasto, przystąp do szykowania kolejnych składników. Do garnka wlej wodę i postaw na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie się gotować, do garnka włóż białą kiełbasę i gotuj przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wyjmij mięso i pozostaw do ostudzenia. Gdy kiełbasa stanie się chłodna, obierz ją z osłonki i rozdrobnij, np. za pomocą widelca. Kiełbasę umieść w większej misce i połącz z jajkiem oraz chrzanem. Całość starannie wymieszaj.

    3. 3

      Farsz z białej kiełbasy dopraw do smaku, dodając majerankiem, czarny pieprz mielony oraz sól. Na koniec dokładnie wymieszaj nadzienie.

    4. 4

      Po 20 minutach rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. Następnie korzystając ze szklanki, wycinaj z niego jednakowe okręgi. 

    5. 5

      Na każdym wykrojonym placuszku umieść odrobinę przygotowanego farszu, a następnie sklej końce ciasta, tworząc z nich charakterystyczny kształt pierożków. Postaraj się dokładnie skleić brzegi smakołyku — dzięki temu farsz nie wypłynie podczas gotowania.

    6. 6

      Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch wrzątku, to znak, że są gotowe. Od tego momentu odlicz jeszcze minutę, po czym wyłów pierogi z białą kiełbasą, korzystając z łyżki cedzakowej.

    7. 7

      Na koniec obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i smaż na nim cebulkę. Gdy apetycznie się zarumieni, wyłącz palnik.

       

      Pierogi z białą kiełbasą podawaj ze smażoną cebulą oraz odrobiną majeranku. Wierzch dania można dodatkowo oprószyć posiekanym szczypiorkiem.

       

      Zobacz także:

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też