Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz staną się hitem Wielkanocy. Takich jeszcze nie próbowałeś!
Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz są przepisem idealnym na wielkanocny posiłek. Można także przygotować je z pozostałych po świętach produktach i zamrozić, aby w każdym momencie mieć pod ręką szybki i smakowity obiad. Przepis na pierogi z białą kiełbasą, z pewnością wam posmakuje. Wystarczy skusić się na przygotowanie tej nieskomplikowanej receptury. Do dzieła!
Składniki
Pierogi z białą kiełbasą — ciasto
- 1 sztuka Jajko
- 0.5 kilogram Mąka pszenna
- 100 ml Gorąca woda
Nadzienie
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Chrzan
- Pieprz czarny mielony
- 1 kg Biała kiełbasa
- Suszony majeranek
- Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, w środku wykonaj niewielkie wgłębienie i wlej wrzątek. Całość wymieszaj rękoma, a następnie wbij jajka i kontynuuj wyrabianie ciasta. Uformowaną masę odłóż na ok. 20 minut. Polecamy zakryć ciasto czystą ściereczką.
- 2
Oczekując na ciasto, przystąp do szykowania kolejnych składników. Do garnka wlej wodę i postaw na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie się gotować, do garnka włóż białą kiełbasę i gotuj przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wyjmij mięso i pozostaw do ostudzenia. Gdy kiełbasa stanie się chłodna, obierz ją z osłonki i rozdrobnij, np. za pomocą widelca. Kiełbasę umieść w większej misce i połącz z jajkiem oraz chrzanem. Całość starannie wymieszaj.
- 3
Farsz z białej kiełbasy dopraw do smaku, dodając majerankiem, czarny pieprz mielony oraz sól. Na koniec dokładnie wymieszaj nadzienie.
- 4
Po 20 minutach rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. Następnie korzystając ze szklanki, wycinaj z niego jednakowe okręgi.
- 5
Na każdym wykrojonym placuszku umieść odrobinę przygotowanego farszu, a następnie sklej końce ciasta, tworząc z nich charakterystyczny kształt pierożków. Postaraj się dokładnie skleić brzegi smakołyku — dzięki temu farsz nie wypłynie podczas gotowania.
- 6
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch wrzątku, to znak, że są gotowe. Od tego momentu odlicz jeszcze minutę, po czym wyłów pierogi z białą kiełbasą, korzystając z łyżki cedzakowej.
- 7
Na koniec obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i smaż na nim cebulkę. Gdy apetycznie się zarumieni, wyłącz palnik.
Pierogi z białą kiełbasą podawaj ze smażoną cebulą oraz odrobiną majeranku. Wierzch dania można dodatkowo oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
Biała kiełbasa jest produktem nieodłącznie kojarzonym ze Świętami Wielkanocnymi. Z tego względu pojawia się niemal na każdej liście zakupów, sporządzanych niedługo przed przyrządzaniem ulubionych smakołyków wielkanocnych, pojawiających się na naszych stołach. Nierzadko zdarza się jednak, że wspomniany produkt zostaje zakupiony w zbyt dużej ilości. By nie marnować jedzenia, można wykorzystać białą kiełbasę do przyrządzenia znakomitego posiłku. Nadaje się on zarówno na święta, jak i obiad serwowany w tygodniu. Mowa o pierogach z białą kiełbasą. To nietypowy przepis, jednak gwarantujemy, że smak dania na długo zapadnie ci w pamięci. Dzięki recepturze opracowanej przez Ewę Wachowicz, pierogi odznaczają się pełnią smaku, dlatego przypadną do gustu każdemu entuzjaście dobrej kuchni.
Zobacz także: Zalewajka na białej kiełbasie z przepisu Ewy Wachowicz — koniecznie jej spróbuj
Pierogi z białą kiełbasą — jak je przygotować? Przepis krok po kroku
Przepis na pierogi z białą kiełbasą nie jest skomplikowany. Wystarczy podążać za wskazówkami opisanymi w powyższej recepturze. Sekretem udanych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Dzięki sformułowanym proporcjom przygotujesz je bez większego problemu. Sporządzenie farszu również nie jest skomplikowane. Ogranicza się do podgotowania kiełbasy, jej rozdrobnienia i połączenia z dwoma dodatkami — jajkiem oraz chrzanem.
Po wyciągnięciu ugotowanych pierogów ze wrzącej wody polecamy umieścić je na durszlaku i polać chłodną wodą. Danie smakuje doskonale z zeszkloną cebulą.