Piernikosernik, jakiego nie znasz. To ciasto to prawdziwe arcydzieło
Piernikosernik to jeden z wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. To doskonałe połączenie dwóch klasycznych ciast, które razem tworzą niezwykle efektowny i smakowity tort. Sernik z piernikiem rewelacyjnie urozmaici stolik ze świątecznymi łakociami. Zobacz, jak go przygotować.
Składniki
Piernikosernik — składniki na piernik
- 1 łyżka Przyprawa do piernika
- 125 ml Miód
- 1 Jajko
- 60 g Masło
- 1 Szczypta Sól
- 125 ml Maślanka
- 0.125 Szklanka Kakao
- 0.5 Łyżeczka Drobny cukier
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
Sernik
- 250 ml Śmietanka 36%
- 3 Jajko
- 500 g Twaróg mielony
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 0.75 Szklanka Drobny cukier
- 1 łyżeczka
Krem waniliowy
- 250 g Serek mascarpone
- 1 łyżka Cukier puder
- 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
- 400 ml Śmietanka 30%
Poncz
- 0.25 Szklanka Zimna woda
- 0.25 Szklanka Likier migdałowy
- 250 g powidła śliwkowe
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować piernik, w dużej misce umieść mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika oraz sól, a następnie starannie je wymieszaj. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Otrzymana masa powinna być jasna i puszysta. Następnie wlej do jajek miód, cały czas ubijając ciasto. Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj maślankę i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto piernikowe przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez ok. 35 minut, a następnie wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- 2
Aby przygotować masę serową, należy rozpocząć od właściwego przygotowania formy do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Blaszkę starannie owiń z zewnątrz folią aluminiową. W dużej misce umieść wszystkie składniki sernika i miksuj do momentu powstania gładkiej masy, bez żadnych grudek. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C przez ok. 50 minut w kąpieli wodnej.
- 3
Aby przygotować krem do piernikosernika śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy umieść w misce i miksuj do powstania gęstej masy.
- 4
Wodę wymieszaj z likierem migdałowym — ta mieszanka będzie potrzebna do nasączenia sernikopiernika.
- 5
Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż, aby powstały 2 blaty o zbliżonej grubości. Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz ponczem migdałowym, a następnie posmaruj go połową powideł i połóż na nim schłodzony sernik. Masę serową posmaruj resztą powideł, po czym połóż na niej drugi blat piernikowy nasączony ponczem. Boki oraz wierz piernikosernika posmaruj starannie kremem waniliowym. Tak przygotowany piernikosernik przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
Serniko piernik, piernikosernik, czy sernik z piernikiem — pod każdą z tych nazw kryje się niezwykła kompozycja smaków, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Masa serowa jest delikatna i kremowa, natomiast ciasto piernikowe intensywne i aromatyczne. Całość dopełnia krem waniliowy, który sprawia, że wypiek przypomina tort z najlepszej cukierni. Co więcej, sernik pierniczkowy zawiera także smakowite powidła śliwkowe. Taki akcent smakowy powoduje, że o doskonałym łakociu świątecznym nie można zapomnieć przez długi czas.
Jak przygotować smakowity piernikosernik?
Piernikosernik to ciasto, którego przygotowanie składa się z kilku etapów. Warto szczególną uwagę poświęcić sporządzeniu masy serowej. Piecze się ją w kąpieli wodnej. Oznacza to, że w piekarniku musi się znaleźć żaroodporne naczynie wypełnione wodą, która pod wpływem temperatury zacznie parować. Dzięki temu sernik na pierniku będzie delikatniejszy i bardziej kremowy, ale także atrakcyjniejszy wizualnie. Jest to spowodowane faktem, że nie rośnie gwałtownie, ale także nie opada i nie pęka podczas pieczenia.
Zobacz także: Wyborny tort piernikowy z mascarpone na wiele okazji
Do kremu waniliowego polecamy dodać niewielką ilość mielonego cynamonu. Jest to jednak propozycja dla osób, które przepadają za wyrazistymi, korzennymi słodkościami. Wierzch ciasta warto ozdobić dodatkami o świątecznym akcencie. Rekomendujemy użyć do tego celu świeżej żurawiny, pierniczków o różnym kształcie, czy kandyzowanej pomarańczy.