Piernikosernik, jakiego nie znasz. To ciasto to prawdziwe arcydzieło

Piernikosernik
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernikosernik — składniki na piernik

  • 1 łyżka Przyprawa do piernika
  • 125 ml Miód
  • 1 Jajko
  • 60 g Masło
  • 1 Szczypta Sól
  • 125 ml Maślanka
  • 0.125 Szklanka Kakao
  • 0.5 Łyżeczka Drobny cukier
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

Sernik

  • 250 ml Śmietanka 36%
  • 3 Jajko
  • 500 g Twaróg mielony
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Drobny cukier
  • 1 łyżeczka

Krem waniliowy

  • 250 g Serek mascarpone
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 400 ml Śmietanka 30%

Poncz

  • 0.25 Szklanka Zimna woda
  • 0.25 Szklanka Likier migdałowy
  • 250 g powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować piernik, w dużej misce umieść mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika oraz sól, a następnie starannie je wymieszaj. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Otrzymana masa powinna być jasna i puszysta. Następnie wlej do jajek miód, cały czas ubijając ciasto. Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj maślankę i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto piernikowe przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez ok. 35 minut, a następnie wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

  2. 2

    Aby przygotować masę serową, należy rozpocząć od właściwego przygotowania formy do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Blaszkę starannie owiń z zewnątrz folią aluminiową. W dużej misce umieść wszystkie składniki sernika i miksuj do momentu powstania gładkiej masy, bez żadnych grudek. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C przez ok. 50 minut w kąpieli wodnej. 

  3. 3

    Aby przygotować krem do piernikosernika śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy umieść w misce i miksuj do powstania gęstej masy.

  4. 4

    Wodę wymieszaj z likierem migdałowym — ta mieszanka będzie potrzebna do nasączenia sernikopiernika.

  5. 5

    Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż, aby powstały 2 blaty o zbliżonej grubości. Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz ponczem migdałowym, a następnie posmaruj go połową powideł i połóż na nim schłodzony sernik. Masę serową posmaruj resztą powideł, po czym połóż na niej drugi blat piernikowy nasączony ponczem. Boki oraz wierz piernikosernika posmaruj starannie kremem waniliowym. Tak przygotowany piernikosernik przechowuj w lodówce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też