Rewelacyjne domowe hamburgery – soczyste i aromatyczne
Domowe hamburgery z mięsa mielonego mają wiele zalet, ale najważniejsza z nich to możliwość pełnej kontroli nad całym procesem ich przygotowania. Jeśli zdecydujecie się zrobić hamburgery we własnej kuchni, szybko przekonacie się, że efekt przewyższa oczekiwania.
Składniki
Składniki na domowe hamburgery
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 1 opakowanie ser halloumi
- 1 łyżka Przyprawa do mięsa mielonego
- 1 sztuka Jajko
- 3 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Bułka tarta
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Składniki dodatkowe
- 1 sztuka Pomidor
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 2 łyżki Ketchup
- 2 łyżki Musztarda
- 2 łyżki Majonez
Przygotowanie
- 1
Żeby hamburgery były jeszcze bardziej domowe, możecie zrobić do nich własnoręcznie bułeczki drożdżowe – posypane sezamem. Przepis, na którym możecie się wzorować znajdziecie tutaj. Jeśli jednak macie sprawdzoną piekarnię ze smacznymi i przetestowanymi wcześniej bułkami na hamburgery, wykorzystajcie gotowy produkt.
- 2
Zaczynamy od usmażenia hamburgerów z mięsa mielonego. W tym celu wkładamy do miski mielone mięso i mieszamy z przyprawami, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, jajkiem oraz bułką tartą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy – najlepiej za pomocą rąk. Kiedy masa będzie już jednolita robimy z niej kulki, które następnie spłaszczamy. Kotlecik, który uformujemy z mięsa powinien mieć mniej więcej średnicę przekrojonej bułki.
- 3
W czasie, w którym smażą się kotlety na drugiej patelni – najlepiej grillowej kładziemy do pogrzania serek Halloumi.
- 4
Rozgrzewamy także piekarnik na 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół i wkładamy do podgrzania przekrojone bułki.
- 5
Kiedy bułki będą już ciepłe, domowe hamburgery usmażone, a serek Halloumi zgrillowany, zaczynamy składać gotowe kanapki.
- 6
Bułkę spodnią smarujemy majonezem, na niego kładziemy sałatę i kotlet. Na kotlecie ląduje ser, a następie pomidor, cebula, ogórek kiszony. Na koniec ketchupem i musztardą smarujemy wnętrze górnej części bułki drożdżowej i przykrywamy nią gotowego hamburgera.
- 7
Żeby całość tej wielopiętrowej konstrukcji się nie rozpadła, możemy przez środek wbić długi patyczek - jak do szaszłyków.
Przeczytaj także:
Sercem domowych hamburgerów jest mięso. Dobrej jakości, z pewnego źródła, świeże i smaczne. Kolejny ważny krok na drodze do dania idealnego, to odpowiednie doprawienie i przygotowanie mięsa. Można skorzystać w przypraw, dodać czosnek, zioła. Na tym etapie można zdecydować także o tym, czy kotlet mielony będzie bardziej lub mniej pikantny.
Co jest ważne w przepisie na domowe hamburgery?
Żeby domowy hamburger spełnił pokładane w nim nadzieje, należy pochylić się nad każdym jego elementem. Pomidor powinien być dojrzały, pachnący i aromatyczny. Cebula, jeśli nie lubicie ostrej, może być w wersji czosnkowej lub słodkiej. Sałata idealnie świeża i chrupiąca, a plater sera wyrazisty w smaku, ładnie i smakowicie roztopiony na hamburgerze.
Hamburger będzie w 100 procentach spełniał kryterium bycia domowym, jeśli oprócz kotleta, także drożdżowa bułka z sezamem będzie z domowego wypieku.
Dla kogo domowa produkcja bułeczek jest zbyt dużym i za bardzo czasochłonnym wyzwaniem, ten może skorzystać z gotowego pieczywa. W piekarniach są bułki na hamburgery – mają większą średnicę i inny, lżejszy smak, niż na przykład kajzerki. W ostateczności można sięgnąć po paczkowane bułki na hamburgery z supermarketu. Je także poddaje się obróbce termicznej – podgrzewając je przekrojone na patelni lub w piekarniku.
Jak prawidłowo złożyć domowe hamburgery?
Żeby domowy hamburger z mięsa mielonego nie wystygł i dało się go zjeść w optymalnej temperaturze, należy zsynchronizować jego przygotowanie. Równocześnie powinien smażyć się kotlet na patelni, podgrzewać bułeczki w piekarniku. My – zanim hamburger i bułki – będą gotowe, kroimy na plastry pomidory i kiszonego ogórka, a na cienkie krążki cebulę. Myjemy i osuszamy także liście sałaty. Kiedy bułki będą już ciepłe na spodnią część nakładamy musztardę, na tę, która będzie przykrywała hamburgera – ketchup. Następnie kładziemy liść sałaty, na nią pomidora, cebulę, kotlet, ser, ogórka kiszonego i zamykamy bułką. Jeśli hamburger nie będzie zbyt gruby, tak przygotowana konstrukcja powinna zmieścić się bez problemu w buzi.
Co serwować do domowych hamburgerów?
Do tego wspaniałego, sycącego dania odpowiednie dodatki to przede wszystkim frytki. Można je zrobić w wersji klasycznej z ziemniaków lub wersji bardziej nowatorskiej – z batatów. Do hamburgera w raczej nie serwuje się sałatek, ale można zrobić napój do popijania – shake’a waniliowego lub lemoniadę cytrynową.
To imponujące danie może wystąpić także w wersji mini. Malutkie hamburgery domowe będą stanowiły atrakcję szwedzkiego stołu podczas imprezy.