Rewelacyjne domowe hamburgery – soczyste i aromatyczne

Domowe hamburgery
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na domowe hamburgery

  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 1 opakowanie ser halloumi
  • 1 łyżka Przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 sztuka Jajko
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 2 łyżki Ketchup
  • 2 łyżki Musztarda
  • 2 łyżki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Żeby hamburgery były jeszcze bardziej domowe, możecie zrobić do nich własnoręcznie bułeczki drożdżowe – posypane sezamem. Przepis, na którym możecie się wzorować znajdziecie tutaj. Jeśli jednak macie sprawdzoną piekarnię ze smacznymi i przetestowanymi wcześniej bułkami na hamburgery, wykorzystajcie gotowy produkt.

  2. 2

    Zaczynamy od usmażenia hamburgerów z mięsa mielonego. W tym celu wkładamy do miski mielone mięso i mieszamy z przyprawami, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, jajkiem oraz bułką tartą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy – najlepiej za pomocą rąk. Kiedy masa będzie już jednolita robimy z niej kulki, które następnie spłaszczamy. Kotlecik, który uformujemy z mięsa powinien mieć mniej więcej średnicę przekrojonej bułki.

  3. 3

    W czasie, w którym smażą się kotlety na drugiej patelni – najlepiej grillowej kładziemy do pogrzania serek Halloumi.

  4. 4

    Rozgrzewamy także piekarnik na 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół i wkładamy do podgrzania przekrojone bułki.

  5. 5

    Kiedy bułki będą już ciepłe, domowe hamburgery usmażone, a serek Halloumi zgrillowany, zaczynamy składać gotowe kanapki.

  6. 6

    Bułkę spodnią smarujemy majonezem, na niego kładziemy sałatę i kotlet. Na kotlecie ląduje ser, a następie pomidor, cebula, ogórek kiszony. Na koniec ketchupem i musztardą smarujemy wnętrze górnej części bułki drożdżowej i przykrywamy nią gotowego hamburgera.

  7. 7

    Żeby całość tej wielopiętrowej konstrukcji się nie rozpadła, możemy przez środek wbić długi patyczek - jak do szaszłyków.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też