Cukinia zapiekana, jakiej do tej pory nie próbowałeś. Przepis Cię zaskoczy

Cukinia zapiekana z warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

Cukinia zapiekana

  • 1 sztuka Pomidor
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 sztuki Cukinia
  • 0.25 Sztuka Cebula
  • 100 g Ser feta
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Cukinie umyj, osusz, a następnie przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż łyżeczką zawarte w warzywach nasiona. Wewnętrzną część posyp solą oraz czarnym pieprzem mielonym i skrop oliwą z oliwek.

  3. 3

    Umieść cukinie rozcięciem do góry w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

  4. 4

    W międzyczasie pomidora sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój warzywa w kostkę.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i bardzo drobno ją posiekaj.

  6. 6

    Jajka roztrzep w miseczce, następnie dodaj posiekaną cebulę, pomidora, kawałki sera feta, suszone oregano, sól oraz czarny pieprz mielony, po czym składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Na podpieczone cukinie wyłóż farsz i umieść w nagrzanym piekarniku na kolejne 20 minut. Po wskazanym czasie cukinia zapiekana z piekarnika jest gotowa do zajadania. Warto serwować ten przysmak z samodzielnie sporządzonym sosem czosnkowym lub pomidorowym oraz liśćmi rukoli.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też