Botwina mojej babci — prosta receptura, niezapomniany smak dzieciństwa

Zupa botwinka
Źródło: Shutterstock/Anna Hapova

Składniki

Botwina mojej babci

  • 1 łyżka Masło
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 pęczki Botwinka
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 4 sztuki Jajko na twardo
  • 50 g Por
  • 200 g Marchew
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 30 g Pietruszka
  • 30 g Seler
  • 0.5 Szklanka Śmietana 12%
  • 1 łyżeczka Posiekany koperek
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Botwinkę starannie umyj, usuń zwiędnięte liście, odetnij korzonki, obierz bulwy ze skórki, a następnie drobno posiekaj.

  2. 2

    W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj pokrojoną botwinkę i smaż ją przez ok. 10 minut. 

  3. 3

    Pietruszkę, marchewkę selera i ziemniaki obierz ze skóry, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój wedle uznania na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Białą część pora pokrój w paseczki.

  5. 5

    W garnku zagotuj 4 szklanki wody. Dodaj pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy woda się zagotuje, nastaw minutnik na 10 minut, a gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj botwinkę i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

  6. 6

    Wywar dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Następnie dodaj drobno posiekany koperek oraz śmietanę.

     

    Zupa botwinka smakuje znakomicie podana z ugotowanym jajkiem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też