Łosoś z makaronem w kremowym sosie. Stwórz wytworne danie we własnej kuchni
Chciałbyś przyrządzić wyjątkową potrawę, która zachwyci najbliższe osoby? Trafiłeś doskonale! Łosoś z makaronem to przysmak, który warto przygotować na specjalne okazje, ale nie tylko. Wykonanie tego rarytasu nie jest trudne, a mimo to gotowe danie prezentuje się oraz smakuje spektakularnie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na makaron z łososiem i przygotuj specjał godny najzacniejszych szefów kuchni.
Składniki
Makaron z łososiem
- 350 g Filet z łososia
- 100 ml Śmietanka 36%
- 100 g Makaron
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 ząbki Czosnek
- 80 g Liście szpinaku
- 6 sztuk Suszone pomidory w oleju
- 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Liście szpinaku dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
- 2
Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i odetnij skórę. Pokrój rybę w kostkę i dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym oraz suszonym oregano.
- 3
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 4
Suszone pomidory pokrój w plasterki.
- 5
Dużą patelnię połóż na palniku o średniej mocy. Dodaj masło, oliwę z oliwek oraz ząbki czosnku. Smaż składniki przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj kawałki łososia i po ok. 5 minutach wlej śmietankę. Gdy sos się zagotuje, na patelnię wrzuć suszone pomidory.
- 6
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź pastę i dodaj do naczynia z sosem. Na patelnię dodaj także liście szpinaku i starannie wymieszaj komponenty.
Łosoś z makaronem smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Warto przed podaniem posypać potrawę porcją startego parmezanu.
Zobacz także:
Jeśli zależy ci na tym, by jadłospis obfitował w cenne dla zdrowia składniki, koniecznie w twoim menu powinno się znaleźć miejsce na łososia. Lekarze i dietetycy są zgodni co do tego, że wspomniana ryba jest wręcz nieocenionym elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Filet łososia to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz pełnowartościowego białka. Przepisów na przyrządzenie ryby jest bardzo dużo. Dziś dzielimy się z wami naszym faworytem.
Makaron z łososiem to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. To sposób na szybkie zaspokojenie głodu, a jednocześnie odżywienie organizm, który otrzymuje wiele cennych składników. Charakteryzowana potrawa to nie tylko perfekcyjne połączenie smaków, ale i tekstur. Soczysty filet rybny połączony ze sprężystą pastą i kremowym sosem to trio, którego nie da się zapomnieć. Nie mamy żadnych wątpliwości — łosoś z makaronem to elegancki i wykwintny posiłek. Warto go przyrządzić zarówno na romantyczną kolację, przyjęcie w gronie najbliższych osób, jak i rodzinny obiad.
Zobacz także: Łosoś z patelni — szybki i wyrafinowany pomysł na obiad. Soczysty filet z sosem cytrynowym
Makaron z łososiem — jak przygotować? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Pierwszym krokiem koniecznym do osiągnięcia doskonałej potrawy jest wybór dobrej jakości składników. Filet powinien być świeży, bez oznak zepsucia. Łosoś z makaronem to specjał, który można przyrządzić z każdym rodzajem pasty. Sugerujemy więc, żeby dobrać taki makaron, który wpisuje się w gust twoich bliskich. Osobiście polecamy wybrać tradycyjne spaghetti, fusilli, czy tagliatelle.
Podczas przygotowywania sosu nie zapomnij o czosnku. To właśnie on w połączeniu z kremową śmietaną i pomidorami suszonymi nadaje potrawie niesamowitego aromatu. Jeżeli jesteś miłośnikiem pikantnych smaków, koniecznie dodaj szczyptę płatków chilli, które zniewalająco komponują się z opisywanym daniem.
Na koniec ugotowaną pastę połącz z sosem oraz szpinakiem i nakładaj na talerze. Łosoś z makaronem to rarytas, który wygląda spektakularnie udekorowany płatkami parmezanu oraz świeżą bazylią.