Łosoś z makaronem w kremowym sosie. Stwórz wytworne danie we własnej kuchni

Makaron z łososiem
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Makaron z łososiem

  • 350 g Filet z łososia
  • 100 ml Śmietanka 36%
  • 100 g Makaron
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 80 g Liście szpinaku
  • 6 sztuk Suszone pomidory w oleju
  • 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Liście szpinaku dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

  2. 2

    Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i odetnij skórę. Pokrój rybę w kostkę i dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym oraz suszonym oregano.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Suszone pomidory pokrój w plasterki.

  5. 5

    Dużą patelnię połóż na palniku o średniej mocy. Dodaj masło, oliwę z oliwek oraz ząbki czosnku. Smaż składniki przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj kawałki łososia i po ok. 5 minutach wlej śmietankę. Gdy sos się zagotuje, na patelnię wrzuć suszone pomidory.

  6. 6

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź pastę i dodaj do naczynia z sosem. Na patelnię dodaj także liście szpinaku i starannie wymieszaj komponenty.

     

    Łosoś z makaronem smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Warto przed podaniem posypać potrawę porcją startego parmezanu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też