Tradycyjne makówki wigilijne, czyli śląski przysmak

Kutia
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 litr Mleko
  • 250 g Zmielony mak
  • 100 g Orzechy włoskie
  • 100 g Orzechy laskowe
  • 120 g Rodzynki
  • 80 g Cukier
  • 2 łyżki Maslo
  • 2 łyżki Miód
  • 4 krople Olejek migdałowy
  • 4 sztuki Bułka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Orzechy wraz z bakaliami pokrój na drobne kawałki.

  2. 2

    Pieczywo podziel na malutkie porcje, najlepiej pokrój je na niewielkie paski. Do przygotowania makówek możesz użyć pszennych bułek, chleba, ale też chałki czy sucharków.

  3. 3

    250 g suchego, zmielonego już maku połącz z mlekiem oraz masłem i gotuj przez kwadrans, nie przestając mieszać. Masa makowa nie może się przypalić, ani przywrzeć do dna, dlatego gotuj ją na małym płomieniu. Po 15 minutach do garnka z makiem dodaj: 2 łyżki miodu, 80 g cukru, posiekane orzechy oraz rodzynki, a na samym końcu odrobinę olejku migdałowego — jeśli nie przepadasz za jego aromatem, pomiń go w przepisie i zastąp pokrojonymi w słupki migdałami. Przed przystąpieniem do następnego kroku skosztuj masy makowej. To odpowiedni czas na modyfikację jej słodkości. Makówki śląskie w razie potrzeby dosładzaj, używając miodu lub ulubionego cukru.

  4. 4

    W dużym naczyniu na spodzie układaj pokrojone wcześniej pieczywo, a na nie wyłóż pierwszą warstwę przygotowanej masy makowej z bakaliami. Podążaj tym schematem aż do wyczerpania wszystkich podanych w przepisie elementów.

  5. 5

    Ostatnią warstwą musi być masa makowa. Całość dokładnie wyrównaj i odłóż na bok, by potrawa ostygła.

  6. 6

    Makówki śląskie wstaw do lodówki na całą noc. Naczynie ze słodkim przysmakiem owiń za pomocą folii spożywczej i umieść w lodówce.

  7. 7

    Przed podaniem makówki śląskie udekoruj, używając posiekanych orzechów i bakalii.  Przepis można dodatkowo urozmaicić o wiórki kokosu lub prażony sezam.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też