Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 sztuk Papryka czerwona
  • 1 łyżka Olej
  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 200 g Ugotowany ryż
  • 1 Pomidory w puszce
  • 0.5 Puszka Kukurydza
  • 150 g Ser żółty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Odetnij górną część papryki, wytnij rdzeń i oczyść paprykę ze wszystkich ziaren. Nie wyrzucaj odciętych kapeluszy — nakryjesz nimi faszerowane papryki tuż przed włożeniem ich do piekarnika.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, pokrojoną cebulę i smaż razem, aż mięso się upiecze. Nie musi być całkowicie usmażone, ponieważ obróbkę cieplną będziemy kontynuować w piekarniku. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

  3. 3

    Mięso wymieszaj z ryżem, kukurydzą, pomidorami i ok. ⅔ porcji startego sera. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

  4. 4

    Przygotowane papryki napełnij farszem, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem. Każdą paprykę nakryj odciętym wcześniej kapeluszem.

  5. 5

    Faszerowaną paprykę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.

  6. 6

    Podawaj z sałatką jarzynową i domowym sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też