Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Pomysł na szybki, lekki i sycący obiad. Koniecznie wypróbuj!
Składniki
- 6 sztuk Papryka czerwona
- 1 łyżka Olej
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 200 g Ugotowany ryż
- 1 Pomidory w puszce
- 0.5 Puszka Kukurydza
- 150 g Ser żółty
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek
Przygotowanie
- 1
Odetnij górną część papryki, wytnij rdzeń i oczyść paprykę ze wszystkich ziaren. Nie wyrzucaj odciętych kapeluszy — nakryjesz nimi faszerowane papryki tuż przed włożeniem ich do piekarnika.
- 2
Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, pokrojoną cebulę i smaż razem, aż mięso się upiecze. Nie musi być całkowicie usmażone, ponieważ obróbkę cieplną będziemy kontynuować w piekarniku. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- 3
Mięso wymieszaj z ryżem, kukurydzą, pomidorami i ok. ⅔ porcji startego sera. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
REKLAMA - 4
Przygotowane papryki napełnij farszem, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem. Każdą paprykę nakryj odciętym wcześniej kapeluszem.
- 5
Faszerowaną paprykę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
- 6
Podawaj z sałatką jarzynową i domowym sosem czosnkowym.
Zobacz także: