Mandarynkowa panna cotta

Mandarynkowa pana cotta
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 ml Mleko
  • 400 ml Mleko kokosowe
  • 120 g Cukier
  • 1 opakowanie Ekstrakt waniliowy
  • 1.5 opakowanie Żelatyna w proszku
  • 1 puszka Mandarynki w syropie

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko wlej do mniejszego garnka, dodaj cukier, wanilię, mleczko kokosowe i 1 opakowanie żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    W dużym rondelku zagotuj wodę, zmniejsz płomień i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę. Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą, a mieszanina stanie się ciepła.

  3. 3

    Uzyskaną masę przepuść przez grube sito, rozdziel między czteroma słoiczkami (lub przezroczystymi szklankami) i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. 4

    Następnie na patelnię dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj w niej pozostałą część żelatyny (0,5 opakowania) i pozwól jej napęcznieć.

  5. 5

    W blenderze wymieszaj odsączone z zalewy mandarynki. Mus owocowy przełóż do większej miski.

  6. 6

    Żelatynę podgrzewaj na patelni, aż całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę wlej do sosu mandarynkowego i dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Sos owocowy rozłóż na wierzchu zastygłej panna cotty. Deser umieść w lodówce — do spożycia nadaje się już po upływie godziny.

     

    Wypróbuj także przepis na włoską panna cottę z musem truskawkowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też