Mandarynkowa panna cotta
Lekki i orzeźwiający deser zamknięty w słoiczku. Zobacz, jak przygotować mandarynkową panna cottę.
Składniki
- 250 ml Mleko
- 400 ml Mleko kokosowe
- 120 g Cukier
- 1 opakowanie Ekstrakt waniliowy
- 1.5 opakowanie Żelatyna w proszku
- 1 puszka Mandarynki w syropie
Przygotowanie
- 1
Mleko wlej do mniejszego garnka, dodaj cukier, wanilię, mleczko kokosowe i 1 opakowanie żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj.
- 2
W dużym rondelku zagotuj wodę, zmniejsz płomień i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę. Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą, a mieszanina stanie się ciepła.
- 3
Uzyskaną masę przepuść przez grube sito, rozdziel między czteroma słoiczkami (lub przezroczystymi szklankami) i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
REKLAMA - 4
Następnie na patelnię dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj w niej pozostałą część żelatyny (0,5 opakowania) i pozwól jej napęcznieć.
- 5
W blenderze wymieszaj odsączone z zalewy mandarynki. Mus owocowy przełóż do większej miski.
- 6
Żelatynę podgrzewaj na patelni, aż całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę wlej do sosu mandarynkowego i dokładnie wymieszaj.
- 7
Sos owocowy rozłóż na wierzchu zastygłej panna cotty. Deser umieść w lodówce — do spożycia nadaje się już po upływie godziny.
Wypróbuj także przepis na włoską panna cottę z musem truskawkowym.