Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 150 g Szpinak baby
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 4 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 250 g Kremowy serek
  • 300 g Łosoś wędzony
  • Natka pietruszki
  • Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Oddziel żółtka od białek.

  2. 2

    Do miski włóż świeży szpinak i zalej go mlekiem.

  3. 3

    Następnie dodaj żółtka, sól i cukier. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Po chwili dodaj mąkę pszenną i ponownie wymieszaj składniki, aż ciasto stanie się jednolite.

  4. 4

    Ubij białka na sztywną pianę, dodając do nich odrobinę soli. Gotowy puch przełóż do ciasta szpinakowego.

  5. 5

    Przygotowane ciasto wylej na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez ok. 20 minut, w temperaturze 170 st. C (tryb góra/dół).

  6. 6

    Wyciągnij ciasto z piekarnika.  Po chwili razem z papierem do pieczenia zawiń je w rulon i odstaw na ok. 20 minut.

  7. 7

    Kiedy ciasto szpinakowe wystygnie, odwiń je i posmaruj warstwą kremowego serka. Następnie wyłóż na nie plastry łososia wędzonego i posyp posiekanym koperkiem.

  8. 8

    Ciasto z nadzieniem zwiń w sztywny rulon (nie zapomnij o wyciągnięciu papieru do pieczenia!). Rolada szpinakowa już prawie gotowa. Teraz włóż ją do lodówki, a po ok. 30 minutach pokrój ją w plastry.

  9. 9

    Rolada szpinakowa z łososiem już prawie gotowa. Teraz włóż ją do lodówki, a po ok. 30 minutach pokrój w niewielkie plastry. Podobną przystawkę możesz przygotować z gotowych placków tortilli.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też