Rolada szpinakowa z łososiem
Atrakcyjna przystawka, która przykuwa spojrzenia i kusi wyglądem. Rolada szpinakowa z łososiem uświetni wiele wspaniałych okazji. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki
- 150 g Szpinak baby
- 4 łyżki Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Mleko
- 4 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier
- 250 g Kremowy serek
- 300 g Łosoś wędzony
- Natka pietruszki
- Koperek
Przygotowanie
- 1
Oddziel żółtka od białek.
- 2
Do miski włóż świeży szpinak i zalej go mlekiem.
- 3
Następnie dodaj żółtka, sól i cukier. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Po chwili dodaj mąkę pszenną i ponownie wymieszaj składniki, aż ciasto stanie się jednolite.
REKLAMA - 4
Ubij białka na sztywną pianę, dodając do nich odrobinę soli. Gotowy puch przełóż do ciasta szpinakowego.
- 5
Przygotowane ciasto wylej na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez ok. 20 minut, w temperaturze 170 st. C (tryb góra/dół).
- 6
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Po chwili razem z papierem do pieczenia zawiń je w rulon i odstaw na ok. 20 minut.
- 7
Kiedy ciasto szpinakowe wystygnie, odwiń je i posmaruj warstwą kremowego serka. Następnie wyłóż na nie plastry łososia wędzonego i posyp posiekanym koperkiem.
- 8
Ciasto z nadzieniem zwiń w sztywny rulon (nie zapomnij o wyciągnięciu papieru do pieczenia!). Rolada szpinakowa już prawie gotowa. Teraz włóż ją do lodówki, a po ok. 30 minutach pokrój ją w plastry.
- 9
Rolada szpinakowa z łososiem już prawie gotowa. Teraz włóż ją do lodówki, a po ok. 30 minutach pokrój w niewielkie plastry. Podobną przystawkę możesz przygotować z gotowych placków tortilli.
Zobacz także: