Charlotte malinowa
Słodkie przyjemności mogą przybierać rozmaite formy. Deserowi takiemu jak Charlotte malinowa trudno się oprzeć — te mini przekąski ze świeżymi malinami, kremem mascarpone i białą czekoladą rozkochają Cię w sobie w mgnieniu oka.
Składniki
- 30 sztuk Biała czekolada
- 200 g Długie biszkopty
- 1 szczypta Sól
- 500 g Mascarpone
- 150 g Cukier puder
- 200 ml Śmietanka do ubijania
- 1 opakowanie Usztywniacz do bitej śmietany
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 300 g Maliny
- 1 łyżka Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną, odstaw na bok i ostudź.
- 2
Ubij śmietanę z utwardzaczem i ekstraktem waniliowym. Następnie przełóż ją do lodówki.
- 3
Trzy małe foremki (10 cm) otocz połówkami podłużnych biszkoptów wokół krawędzi i przymocuj ciastka, wykładając dno pozostałymi biszkoptami.
REKLAMA - 4
W większej misce przygotuj krem z ubitego mascarpone, czekolady i cukru. Następnie dokładnie wymieszaj krem łyżką.
- 5
Śmietankę podziel na trzy foremki, na wierzch dodaj maliny i schowaj specjał do lodówki — deser powinien się w niej chłodzić przez całą noc.
- 6
Przed podaniem Charlotte z malinami wyciągnij deser z foremek i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: