Pancakes z bekonem
Amerykańskie śniadanie może przybierać różne formy, jednak jednym z najbardziej lubianych, są naleśniki. Poznaj przepis na pancakes z bekonem, polane pysznym syropem klonowym.
Składniki
- 1.5 szklanki Mleko 3,2%
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 3 Jajko
- 1 łyżka Cukier puder
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- 200 g Boczek w plastrach
- 40 g Masło
Dodatkowo
- Syrop klonowy
Przygotowanie
- 1
Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki. Rozpuść masło w rondelku i odstaw je na bok.
- 2
Oddziel żółtka od białek. Białka dodaj do oddzielnej miski, dolej mleko i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Do naczynia z mokrymi składnikami dodaj mieszankę suchych i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
REKLAMA - 4
Ubij białka na sztywną pianę i partiami przekładaj ją do ciasta naleśnikowego. Całość wymieszaj silikonową łopatką.
- 5
Pancakes smaż na odrobinie oliwy z oliwek. Powinny przybrać apetyczny, złotawy kolor.
- 6
W międzyczasie usmaż plastry boczku. Rozłóż je na suchej patelni i smaż do chrupkości.
- 7
Amerykańskie śniadanie gotowe! Pancakes polej syropem klonowym i podawaj je razem z plastrami smażonego bekonu.
Zobacz także: