Kurczak teriyaki
Kawałki kurczaka duszone w sosie sojowym z dodatkiem wina ryżowego to prawdziwa uczta zmysłów.
Składniki
- 2 sztuki Udko z kurczaka
- Skrobia kukurydziana
- Mąka pszenna
- Sezam
Sos teriyaki
- 2 łyżki Sos sojowy
- 2 łyżki Miód
- 2 łyżki Cukier trzcinowy
- 1 łyżka Wino ryżowe
- 2 łyżki Woda
- 3 plastry Świeży imbir
- 1 ząbek Czosnek
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj składniki sos: miód, sos sojowy, cukier, wino i wodę.
- 2
Następnie do miseczki dodaj cienkie plasterki imbiru i posiekany czosnek.
- 3
Uda z kurczaka (bez kości i skóry) z obu stron posyp skrobią, a następnie mąką pszenną.
REKLAMA - 4
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż panierowane udka z obu stron, żeby stały się chrupiące (ok. 5 minut z każdej strony).
- 5
Następnie mięso polej sosem teriyaki i od czasu do czasu przemieszaj. Duś, aż sos się zagotuje.
- 6
Wyciągnij plastry mięsa i pokrój je na mniejsze kawałki.
- 7
Do sosu wlej odrobinę wody i ponownie zagotuj. Dodaj mięso i gotuj jeszcze przez minutę.
- 8
Kurczak teriyaki jest już gotowy! Przed podaniem dania mięso posyp sezamem i podawaj z ryżem gotowanym na parze.
Zobacz także: