Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki
Źródło: StockFood

Składniki

  • 2 sztuki Udko z kurczaka
  • Skrobia kukurydziana
  • Mąka pszenna
  • Sezam

Sos teriyaki

  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Miód
  • 2 łyżki Cukier trzcinowy
  • 1 łyżka Wino ryżowe
  • 2 łyżki Woda
  • 3 plastry Świeży imbir
  • 1 ząbek Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj składniki sos: miód, sos sojowy, cukier, wino i wodę.

  2. 2

    Następnie do miseczki dodaj cienkie plasterki imbiru i posiekany czosnek.

  3. 3

    Uda z kurczaka (bez kości i skóry) z obu stron posyp skrobią, a następnie mąką pszenną.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż panierowane udka z obu stron, żeby stały się chrupiące (ok. 5 minut z każdej strony).

  5. 5

    Następnie mięso polej sosem teriyaki  i od czasu do czasu przemieszaj. Duś, aż sos się zagotuje.

  6. 6

    Wyciągnij plastry mięsa i pokrój je na mniejsze kawałki.

  7. 7

    Do sosu wlej odrobinę wody i ponownie zagotuj. Dodaj mięso i gotuj jeszcze przez minutę.

  8. 8

    Kurczak teriyaki jest już gotowy! Przed podaniem dania mięso posyp sezamem i podawaj z ryżem gotowanym na parze.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też