Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 Polędwiczki wieprzowe
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Por
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 szklanki Bulion
  • 1 kromka Chleb
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Zioła
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 1 sztuka Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwicę wieprzową podziel na niewielkie plastry (1-2 cm).

  2. 2

    Oliwę z oliwek połącz z zielem angielskim, liściem laurowym, ziołami (np. tymiankiem) oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Pokrojone kawałki mięsa zanurz w przygotowanej marynacie i przełóż w chłodne miejsce na minimum 60 minut.

  4. 4

    Obraną marchew i por pokrój w plastry.

  5. 5

    Marynowane polędwiczki wieprzowe smaż z obu stron na odrobinie oliwy z oliwek. Po chwili na patelnię dodaj pokrojoną marchewkę, plastry pora i zalej składniki bulionem. Całość smaż przez kwadrans. W tym czasie na patelni powinien wytworzyć się gęsty sos.

  6. 6

    Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym już prawie gotowe. Teraz dodaj do sosu posiekany koperek z natką pietruszki i odrobinę wnętrza z kromki chleba, która jeszcze bardziej zagęści konsystencję wyśmienitego sosu.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też