Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Obiad z dodatkiem delikatnego mięsa jest zawsze dobrym pomysłem. Sprawdź przepis na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.
Składniki
- 1 Polędwiczki wieprzowe
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Por
- 1 ząbek Czosnek
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 szklanki Bulion
- 1 kromka Chleb
- Koperek
- Natka pietruszki
- Zioła
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 1 sztuka Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Polędwicę wieprzową podziel na niewielkie plastry (1-2 cm).
- 2
Oliwę z oliwek połącz z zielem angielskim, liściem laurowym, ziołami (np. tymiankiem) oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Pokrojone kawałki mięsa zanurz w przygotowanej marynacie i przełóż w chłodne miejsce na minimum 60 minut.
REKLAMA - 4
Obraną marchew i por pokrój w plastry.
- 5
Marynowane polędwiczki wieprzowe smaż z obu stron na odrobinie oliwy z oliwek. Po chwili na patelnię dodaj pokrojoną marchewkę, plastry pora i zalej składniki bulionem. Całość smaż przez kwadrans. W tym czasie na patelni powinien wytworzyć się gęsty sos.
- 6
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym już prawie gotowe. Teraz dodaj do sosu posiekany koperek z natką pietruszki i odrobinę wnętrza z kromki chleba, która jeszcze bardziej zagęści konsystencję wyśmienitego sosu.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.
Zobacz także: