Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 Pierś z indyka
  • 1 ząbek Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie Mrożony szpinak w liściach
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 3 łyżki Mąka razowa żytnia
  • 1 Jajko
  • 1 szklanki Gorąca woda
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Na samym początku przygotuj farsz na pierogi ze szpinakiem. W tym celu ugotuj szpinak. Dodaj do niego oliwę z oliwek,  czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę pieprzu. W międzyczasie ugotuj indyka, a kiedy będzie już miękki, pokrój go na malutkie kawałki. Ugotowany szpinak połącz z cząsteczkami piersi z indyka i dodaj do nich jajko, rozbełtane wcześniej widelcem. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Oba rodzaje mąki przesiej do miski. Następnie partiami zacznij dolewać wrzącej wody i mieszaj składniki, aż do uzyskania klejącej się konsystencji.

  3. 3

    Ugniataj ciasto, aż stanie się odpowiednio miękkie. Powinno odchodzić od ręki i nie przyklejać się do blatu. Jeśli jednak ciasto jest zbyt klejące, dodaj do niego więcej mąki. W odwrotnej sytuacji możesz dolać gorącej wody, by konsystencja stała się bardziej sprężysta i miękka.

  4. 4

    Przygotowane ciasto na pierogi ze szpinakiem rozwałkuj na cienki placek. Następnie zacznij wykrawać okrągłe części, korzystając ze szklanki. Na każdy placuszek nałóż odrobinę farszu szpinakowego, starannie zaklej boki i gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Będą gotowe po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też