Pierogi ze szpinakiem
Pyszne pierogi ze szpinakiem i duszonym mięsem z indyka polecają się na pożywny obiad dla dziecka i całej rodziny.
Składniki
- 1 Pierś z indyka
- 1 ząbek Czosnek
- Oliwa z oliwek
- 1 opakowanie Mrożony szpinak w liściach
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 3 łyżki Mąka razowa żytnia
- 1 Jajko
- 1 szklanki Gorąca woda
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Na samym początku przygotuj farsz na pierogi ze szpinakiem. W tym celu ugotuj szpinak. Dodaj do niego oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę pieprzu. W międzyczasie ugotuj indyka, a kiedy będzie już miękki, pokrój go na malutkie kawałki. Ugotowany szpinak połącz z cząsteczkami piersi z indyka i dodaj do nich jajko, rozbełtane wcześniej widelcem. Całość dokładnie wymieszaj.
- 2
Oba rodzaje mąki przesiej do miski. Następnie partiami zacznij dolewać wrzącej wody i mieszaj składniki, aż do uzyskania klejącej się konsystencji.
- 3
Ugniataj ciasto, aż stanie się odpowiednio miękkie. Powinno odchodzić od ręki i nie przyklejać się do blatu. Jeśli jednak ciasto jest zbyt klejące, dodaj do niego więcej mąki. W odwrotnej sytuacji możesz dolać gorącej wody, by konsystencja stała się bardziej sprężysta i miękka.
REKLAMA - 4
Przygotowane ciasto na pierogi ze szpinakiem rozwałkuj na cienki placek. Następnie zacznij wykrawać okrągłe części, korzystając ze szklanki. Na każdy placuszek nałóż odrobinę farszu szpinakowego, starannie zaklej boki i gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Będą gotowe po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.
Zobacz także: