Przekąska z ciasta francuskiego — uniwersalny przysmak na wiele okazji

Przekąska z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

Przekąska z ciasta francuskiego

  • 6 plastrów Szynka drobiowa
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 1 szczypta Suszone oregano
  • 6 plastrów Ser żółty
  • 1 łyżka Przecier pomidorowy
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 2 łyżki Kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka sos czosnkowy

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Paprykę starannie umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  4. 4

    Ciasto francuskie rozwiń na blacie, a następnie posmaruj równomiernie sosem czosnkowym oraz ketchupem. Na wierzchu ułóż plastry szynki, sera żółtego oraz kawałki pokrojonej poprzednio papryki. Całość posyp kukurydzą konserwową, po czym dopraw do smaku, dodając oregano. 

  5. 5

    Zroluj ciasto francuskie wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie pokrój zawinięty rulon w plastry o grubości ok. 2 cm. 

  6. 6

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie ułóż na niej przygotowane przekąski z ciasta francuskiego i włóż je do piekarnika. Aby po upieczeniu ruloniki odznaczały się apetycznie rumianym kolorem, warto posmarować je rozbełtanym jajkiem — najlepiej posługując się silikonowym pędzelkiem.

  7. 7

    Przekąski z ciasta francuskiego piecz przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Gotowy smakołyk może być zajadany samodzielnie, jednak zachęcamy, aby serwować go w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub innego lubianego dipu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też