Przekąska z ciasta francuskiego — uniwersalny przysmak na wiele okazji
Przekąska z ciasta francuskiego to niezawodny sposób na udane przyjęcie. Danie to gdy tylko pojawia się na stole, wprawia gości oraz domowników w zachwyt, po czym znika z talerzy w mgnieniu oka. Przekąska z ciasta francuskiego może zostać przygotowana w wielu różnorodnych wariantach, dzięki czemu w kuchni nigdy nie zagości nuda i monotonia.
Składniki
Przekąska z ciasta francuskiego
- 6 plastrów Szynka drobiowa
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 1 szczypta Suszone oregano
- 6 plastrów Ser żółty
- 1 łyżka Przecier pomidorowy
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 2 łyżki Kukurydza konserwowa
- 1 łyżka sos czosnkowy
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Paprykę starannie umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- 3
Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- 4
Ciasto francuskie rozwiń na blacie, a następnie posmaruj równomiernie sosem czosnkowym oraz ketchupem. Na wierzchu ułóż plastry szynki, sera żółtego oraz kawałki pokrojonej poprzednio papryki. Całość posyp kukurydzą konserwową, po czym dopraw do smaku, dodając oregano.
- 5
Zroluj ciasto francuskie wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie pokrój zawinięty rulon w plastry o grubości ok. 2 cm.
- 6
Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie ułóż na niej przygotowane przekąski z ciasta francuskiego i włóż je do piekarnika. Aby po upieczeniu ruloniki odznaczały się apetycznie rumianym kolorem, warto posmarować je rozbełtanym jajkiem — najlepiej posługując się silikonowym pędzelkiem.
- 7
Przekąski z ciasta francuskiego piecz przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Gotowy smakołyk może być zajadany samodzielnie, jednak zachęcamy, aby serwować go w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub innego lubianego dipu.
Zobacz także:
Przekąska z ciasta francuskiego to pyszny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Przepis ten sprawdzi się również jako smakołyk przyrządzony dla domowników wykazujących ochotę na przysłowiowe „małe co nieco”. Przekąska z ciasta francuskiego to danie niezwykle proste w przygotowaniu, które można serwować w wielu rozmaitych odsłonach. W poniższej recepturze przedstawiamy kilka niezawodnych sposobów na przygotowanie tego smakołyku. Gwarantujemy, że z przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet ta, która stawia w kuchni swoje pierwsze kroki.
Zobacz także: Ślimaki z ciasta francuskiego — najlepsza z imprezowych przekąsek
Przekąska z ciasta francuskiego — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Przekąska z ciasta francuskiego może być przygotowana z dowolnymi dodatkami. Warto sięgnąć po komponent mięsny — jak np. chorizo, salami, szynkę czy plastry fileta z piersi kurczaka. Nie można również zapomnieć o obfitej porcji sera. Może być to zarówno ser żółty, mozzarella, ser pleśniowy, jak i oscypek. Ten składnik daje dużo możliwości, jednak podpowiadamy, że warto wybrać swój ulubiony rodzaj sera. Ponadto, aby przekąska z ciasta francuskiego była bardziej odżywcza i sycąca, wskazane jest także, aby wzbogacić ją w porcję warzyw. Rekomendujemy wykorzystać cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe, a także pieczarki.
Przekąska z ciasta francuskiego może być serwowana samodzielnie, jednak znacznie lepiej podać ją w towarzystwie lubianych dipów. Znakomicie pasować będzie sos czosnkowy, koperkowy, czy jogurtowy. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą zajadać przekąskę z ciasta francuskiego po zanurzeniu jej w pysznym dressingu z dodatkiem papryczki chilli. Dodatek do smakołyku może stanowić ponadto ajvar, tradycyjny ketchup lub majonez. Wiele osób decyduje się także na serwowanie przekąski z ciasta francuskiego w towarzystwie domowego pesto.