Crostini — kultowa przystawka prosto z Włoch

Włoskie crostini z suszonymi pomidorami
Źródło: GettyImages

Składniki

Crostini

  • 150 g Serek Philadelphia
  • 30 g Parmezan
  • 1 sztuka Bagietka
  • 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
  • 8 łyżek Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Świeża bazylia
  • 1 łyżka Tymianek
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół.

  2. 2

    Z kostki parmezanu wykrawaj delikatnie cienkie plasterki sera.

  3. 3

    Pomidory suszone odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.

  4. 4

    Bagietkę pokrój pod skosem w kromki i polej delikatnie oliwą z oliwek. Kanapki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i włóż do nagrzanego piekarnika. Crostini piecz przez ok. 7 minut, aż do apetycznego zarumienienia przekąsek.

  5. 5

    W misce umieść kremowy serek typu Philadelphia, łyżkę posiekanej, świeżej bazylii oraz łyżkę posiekanego tymianku i starannie wszystko wymieszaj.

  6. 6

    Gotowe bagietki posmaruj przygotowanym kremem, dodaj plastry parmezanu oraz paseczki pomidorów suszonych. Crostini posyp delikatnie czarnym pieprzem mielonym. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też