Szybki sernik z truskawkami — przepis na proste ciasto z sezonowymi owocami
Sernik z truskawkami to jeden z bardziej lubianych wypieków, który przyrządzany jest przez nas na rozmaite okazje. Pyszny ciasto z owocami i kruszonką poleca się nie tylko podczas sezonu na truskawki. Zobacz, jak je przygotować.
Składniki
Ciasto
- 160 g Masło
- 5 łyżek Cukier
- 250 g Mąka pszenna
- 1 Jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Masa na sernik z truskawkami
- 150 g Cukier
- 1 Jajko
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- 800 g Twaróg
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
Dodatkowo
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 400 g Truskawki
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
W naczyniu połącz suche składniki na ciasto: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz biały cukier. Następnie dodaj również zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki oraz jedno jajko. Całość starannie wymieszaj, używając robota kuchennego. Kiedy masa stanie się jednolita, utwórz z niej kulę, owiń w kawałek folii spożywczej i umieść w lodówce, żeby ciasto mogło się odpowiednio schłodzić.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blaszkę do pieczenia. W tym celu wybraną formę (najlepiej taką o wymiarach 24 × 24 cm bądź standardową tortownicę) wysmaruj odrobiną tłuszczu i wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- 3
W oddzielnym naczyniu twaróg sernikowy miksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem w proszku oraz jajkiem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 4
Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na mniejsze kawałki — połówki lub ćwiartki.
- 5
Z lodówki wyciągnij schłodzone ciasto i podziel je na dwa równe kawałki. Korzystając z pierwszego z nich, wyłóż dno blaszki i fragment boków formy. Następnie na cieście umieść serowe nadzienie, po czym dodaj również przygotowane wcześniej truskawki, obtoczone w mące ziemniaczanej. Wierzch sernika ucieranego z truskawkami posyp pozostałą częścią ciasta, tworząc kruszonkę, która uświetni wypiek, nadając mu nie tylko doskonałego smaku, ale i atrakcyjnego wyglądu.
- 6
Przygotowany sernik z truskawkami umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz ok. 40-45 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wierzch posyp obficie warstwą cukru pudru.
Wypróbuj także przepis na szybkie ciasto ucierane z truskawkami.
Ciasta sezonowe cieszą się ogromną popularnością. Każdy miłośnik wypieków rok w rok poszukuje sprawdzonych przepisów na desery, oferujące możliwość wykorzystania ulubionych produktów, takich jak np. truskawki, na które sezon rozpoczyna się już w maju. Jedną z dość popularnych, a zarazem lubianych propozycji, jest sernik z truskawkami, zwieńczony obfitą porcją słodziutkiej kruszonki oraz cukru pudru.
Sernik z truskawkami — na jakie okazje przygotować to ciasto?
Doskonały sernik z truskawkami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji. Szybkie przygotowanie ciasta i nieskomplikowana receptura pozwoli na przyrządzenie wypieku nawet w dniu uroczystości. Ciasto to nie wymaga chłodzenia, dlatego gotowe do serwowania jest zaraz po przestudzeniu. Sernik z truskawkami i kruszonką uświetni okazje, takie jak urodziny, imieniny, rodzinny czas spędzany przy wspólnym stole, spontaniczne spotkania z przyjaciółmi czy imprezy tematyczne. Doskonale sprawdzi się także jako deser podany po niedzielnym obiedzie bądź ciasto stanowiące dodatek do grilla, świętowanego z bliskimi na świeżym powietrzu.
Jak zrobić sernik z truskawkami? Garść porad i wskazówek
Szybki sernik z truskawkami warto przygotować z tłustego, kilkukrotnie mielonego twarogu. Zapewni to wyjątkowy smak wypieku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by lekko odchudzić przepis i skorzystać z twarogu sernikowego typu light. Jak w każdym przepisie biały cukier można zastąpić wybranym słodzikiem, np. ksylitolem, który obniży wartość kaloryczną deseru.
Wypiek polecany jest do sporządzania szczególnie w lecie, kiedy owoce są dostępne w niższych cenach i przede wszystkim, cechuje je wyjątkowy, soczysty smak. Sernik z truskawkami można przygotować również poza wspomnianym okresem, kiedy na sklepowych pułkach nie znajdziemy słodkich truskawek. To dobra informacja dla największych fanów tych owoców — nie trzeba odmawiać sobie smaku ulubionego ciasta nawet zimą. Nie mając do dyspozycji świeżych truskawek, wystarczy skorzystać z mrożonych owoców — zamrożonych samodzielnie w sezonie lub tych kupionych w markecie.