Pyszny deser z truskawkami i mascarpone

Deser z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Deser z truskawkami

  • 200 g Mascarpone
  • 200 g Truskawki
  • 6 sztuk Herbatniki maślane
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 0.5 Szklanka Śmietana kremówka 30 %

Przygotowanie

  1. 1

    Do przygotowanych pojemniczków na deser z truskawkami wsyp rozdrobnione herbatniki — na każdy pucharek po 2 ciasteczka. Wystarczy pokruszyć je w dłoniach.

  2. 2

    Zimną kremówkę połącz z mocno schłodzonym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Wymienione składniki ubijaj za pomocą miksera, aż krem zacznie gęstnieć. Nie warto jednak mieszać masy zbyt długo, ponieważ może się zważyć.

  3. 3

    Na warstwie pokruszonych ciastek umieść przygotowaną masę z mascarpone i wyrównaj ją za pomocą łyżki.

  4. 4

    Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce umieść w pucharkach, na kremowej warstwie, przygotowanej ze śmietany kremówki i serka mascarpone.

  5. 5

    Deser z truskawkami jest gotowy! Przed podaniem ozdób pucharki wedle własnego pomysłu, np. posypując wierzch przysmaku startą czekoladą lub dekorując przekąskę ulubionymi słodyczami. Deser z truskawkami najlepiej smakuje schłodzony.

     

    Wypróbuj także przepis na szybki sernik z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też