Pyszny deser z truskawkami i mascarpone
Deser z truskawkami to oryginalny pomysł na szybką i nietrudną w przygotowaniu przekąskę, która nadaje się na wiele okazji. Zrobienie deseru wymaga jedynie pięciu podstawowych składników, w które można zaopatrzyć się w każdym sklepie spożywczym. Jeśli nie wiesz, czym tym razem zaskoczyć zaproszonych gości, jedną z atrakcyjnych opcji może okazać się przepis na deser z truskawkami i mascarpone.
Składniki
Deser z truskawkami
- 200 g Mascarpone
- 200 g Truskawki
- 6 sztuk Herbatniki maślane
- 3 łyżki Cukier puder
- 0.5 Szklanka Śmietana kremówka 30 %
Przygotowanie
- 1
Do przygotowanych pojemniczków na deser z truskawkami wsyp rozdrobnione herbatniki — na każdy pucharek po 2 ciasteczka. Wystarczy pokruszyć je w dłoniach.
- 2
Zimną kremówkę połącz z mocno schłodzonym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Wymienione składniki ubijaj za pomocą miksera, aż krem zacznie gęstnieć. Nie warto jednak mieszać masy zbyt długo, ponieważ może się zważyć.
- 3
Na warstwie pokruszonych ciastek umieść przygotowaną masę z mascarpone i wyrównaj ją za pomocą łyżki.
- 4
Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce umieść w pucharkach, na kremowej warstwie, przygotowanej ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
- 5
Deser z truskawkami jest gotowy! Przed podaniem ozdób pucharki wedle własnego pomysłu, np. posypując wierzch przysmaku startą czekoladą lub dekorując przekąskę ulubionymi słodyczami. Deser z truskawkami najlepiej smakuje schłodzony.
Wypróbuj także przepis na szybki sernik z truskawkami.
Szybki deser z truskawkami to propozycja doskonała na okres letni. Przepis składa się z kilku składników, które z łatwością zamienić można na inne produkty, dzięki czemu przekąska za każdym razem prezentować się będzie inaczej. Atrakcyjna forma podania, szybkie przygotowanie i łatwo dostępne składniki — to tylko kilka z wielu superlatyw, z jakimi wiąże się przygotowanie deseru z truskawkami. Zobacz, jakie to proste i rozpieść podniebienie swoje i swoich najbliższych.
Deser z truskawkami — zamienniki
Truskawki, stanowiące główny składnik deseru z powodzeniem można zastąpić innymi owocami. W przepisie sprawdzą się jednakowo maliny, borówki amerykańskie, a nawet kawałki brzoskwiń. Fakt ten sprawia, że deser może być przyrządzany na różne sposoby, przez co nie znudzi się przez długi okres. Zamiast herbatników, stanowiących spód deseru z truskawkami można sięgnąć po biszkopty lub inne ciasteczka. Doskonałą alternatywną na zastąpienie herbatników maślanych mogą okazać się m.in.:
-granola (zrobiona samodzielnie lub kupna),
-pokruszone ciasto, np. brownie,
-ulubione ciastka.
Jak udekorować deser z truskawkami? Kilka propozycji na urozmaicenie przekąski
Kolejną zachęcającą cechą przepisu na deser z truskawkami jest wachlarz możliwości związany z udekorowaniem tej słodkiej przekąski. W zależności od indywidualnych upodobań oraz gości, którzy będą częstować się przygotowanym przysmakiem, można dać się ponieść fantazji i skorzystać z wymyślnych dodatków, rozpoczynając od pokruszonych kawałków ciastek (np. biszkoptów czy herbatników), kończąc na włożeniu do pucharków batonów (w całości) bądź pralinek.
Minimalistycznym, aczkolwiek wciąż pozostającym w dobrym guście zwieńczeniem deseru z truskawkami będzie umieszczenie na wierzchu listków świeżej mięty. Niemniej efektownym dodatkiem mogą okazać się wiórki startej czekolady, odrobina kakao bądź posypanie przysmaku chrupiącą granolą.
Jak zrobić deser z truskawkami i mascarpone? Porady i wskazówki
Aby przyrządzenie deseru przebiegło sprawnie, a cały proces odbył się bez zbędnego stresu i negatywnych emocji, przed przystąpieniem do realizacji przepisu warto przygotować wszystkie niezbędne produkty oraz naczynia, w których docelowo serwowany będzie przysmak. W tym przypadku dobrze sprawdzą się pucharki lub szklane słoiczki, w których deser z truskawkami prezentować się będzie znakomicie.
Po skompletowaniu wymaganych elementów należy postępować zgodnie z opisanymi poniżej punktami. Spód deseru z truskawkami składa się z warstwy pokruszonych herbatników, na które kładzie się masę z mascarpone i kremówki. Wierzch owocowego przysmaku zwieńcza warstwa świeżych truskawek oraz dowolnie dobrane dodatki.