Pieczone kotlety z kalafiora — smaczna alternatywa dla tradycyjnego kotleta

Kotlety z kalafiora
Źródło: StockFood

Składniki

Kotlety z kalafiora

  • 1 sztuka Kalafior
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1 sztuka Cebula dymka
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • 80 g Bułka tarta
  • 2 łyżeczki Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Cukier
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Usuń liście kalafiora, odetnij wystający głąb i wszystkie różyczki. Następnie przełóż je na sitko i dokładnie opłucz pod zimną wodą.

  2. 2

    Tak przygotowanego kalafiora umieść w garnku, zalej zimną wodą i dodaj łyżeczkę soli. Garnek przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu kontynuuj czynność jeszcze ok. 5 minut — aż do momentu, aż  kalafior stanie się miękki. W przypadku, gdy różyczki będą duże, czas gotowania może się wydłużyć. Ugotowanego kalafiora przełóż na sitko, aby pozbyć się resztek wody.

  3. 3

    Różyczki kalafiora pokrój drobno i przełóż na patelnię, w celu odparowania pozostałości wody. Następnie przełóż je na sitko, a po ostygnięciu posiekaj na jeszcze drobniejsze kawałki.

  4. 4

    Do miski włóż przygotowane kawałeczki kalafiora, wbij dwa jajka, dodaj mąkę i posiekaną cebulkę dymkę oraz natkę pietruszki. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Na rozgrzaną patelnię dodaj olej. Z ciasta kalafiorowego uformuj niewielkie kotleciki, następnie przełóż je na talerz i obtocz starannie w bułce tartej. Kotlety z kalafiora smaż na małym ogniu, aż do momentu ich zarumienienia.

    Może zainteresować Cię także przepis na lekki stek z kalafiora.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też