Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką — przepis na sezonowy wypiek z węgierkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Rozczyn

  • 25 g Świeże drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 20 g Mąka pszenna
  • 10 g Cukier

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 1 Jajko
  • 3 Żółtko
  • 150 g Drobny cukier
  • 500 g Mąka pszenna
  • 50 g Masło
  • 1 szczypta Sól
  • 600 g Śliwki węgierki

Kruszonka

  • 100 g Drobny cukier
  • 150 g Mąka krupczatka
  • 100 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie rozczynu. Składniki potrzebne do jego przygotowania wymieszaj ze sobą, następnie przykryj ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 15-20min, aby urosło.

  2. 2

    Kiedy rozczyn rośnie, zajmij się przygotowaniem ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj jajko i żółtka oraz wsyp cukier. Masło wcześniej roztop i przestudzone wlej do pozostałych składników. Teraz dodaj wyrośnięty rozczyn.

  3. 3

    Wszystkie składniki wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez min. 6 minut, aż konsystencja ciasta będzie jednolita i lekka. Po osiągnięciu luźnego ciasta przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

  4. 4

    W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj formę — możesz ją natłuścić masłem lub dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia.

  5. 5

    Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i jeśli obawiasz się, że puszczą sok – obtocz je w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej.

  6. 6

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na przygotowaną formę, ułóż na nim śliwki i całość posyp kruszonką. Odłóż ciasto jeszcze na ok. 25 minut do wyrośnięcia. 

  7. 7

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C z opcją góra-dół.

  8. 8

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest już gotowe, najlepiej za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek po zanurzeniu go we wnętrzu wypieku jest suchy, ciasto drożdżowe ze śliwkami pozostaw w uchylonym piekarniku na ok.10 min. Po tym czasie wyciągnij je z formy i studź na kratce.

    Może zainteresować Cię także przepis na puszyste ciasto ze śliwkami w 6 krokach. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też