Pikantne skrzydełka Buffalo — amerykański specjał, którego nie może zabraknąć na Twoim stole

Buffalo wings
Źródło: StockFood

Składniki

Pikantne skrzydełka

  • 1 kg Skrzydełka z kurczaka

Glazura do pikantnych skrzydełek z kurczaka

  • 1 łyżka Syrop klonowy
  • 1 łyżka Cukier trzcinowy
  • 2 łyżki Ketchup
  • 2 łyżki Masło
  • 0.5 Ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Pieprz cayenne
  • 1 łyżka Słodka papryka czerwona

Dip serowy

  • 1.5 łyżka Majonez
  • 0.5 Ząbek Czosnek
  • 50 g Serek topiony
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 80 g Śmietana kwaśna

Przygotowanie

  1. 1

    Skrzydełka z kurczaka pozbaw tzw. lotek i natrzyj mięso solą morską.

  2. 2

    W niewielkim garnku roztop prawdziwe masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 15 sekundach gotowania się składników wyłącz palnik, a do garnka dodaj cukier trzcinowy i mieszaj całość, aż do rozpuszczenia się drobnych kryształków. Następnie do rondelka dodaj pozostałe produkty, tj.: ketchup, syrop klonowy, pieprz cayenne i słodką paprykę w proszku. Wszystkie składniki wymieszaj, a kiedy utworzy się z nich dosyć gęsta mieszanka, odłóż ją na bok, żeby przestygła.

  3. 3

    Skrzydełka z kurczaka zanurz do przygotowanej pasty, dbając o to, by każda sztuka została nią solidnie pokryta.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Skrzydełka w glazurze umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 65-70 minut. W połowie wskazanego czasu wymieszaj zawartość naczynia. Pikantne skrzydełka Buffalo powinny się mocno zarumienić.

  6. 6

    W międzyczasie, do pikantnych skrzydełek przygotuj wyśmienity sos serowy. W naczyniu umieść serek topiony, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj również majonez, kwaśną śmietanę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Pikantne skrzydełka podawaj razem z sosem serowym oraz dodatkami warzywnymi, np. pokrojonymi w grubsze słupki marchewkami i łodygami selera naciowego.

     

    Może zainteresuje Cię również przepis na stek z rostbefu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też