Jak zrobić tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty? Prosty przepis na pyszną zupę

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty
Źródło: GettyImages

Składniki

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 500 g Żeberka wieprzowe
  • 500 g Kapusty kiszonej
  • 500 g Ziemniaki
  • 100 g Boczek wędzony
  • 2 litry Woda
  • 1 sztuka Marchew
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 Natka pietruszki
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, dodaj sól i zalej zimną wodą, Zagotuj. Następnie zbierz biało-szarą pianę, która zebrała się na wierzchu zupy łyżką cedzakową lub stołową. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 50 minut.

  2. 2

    Seler, pietruszkę, cebulę i marchewkę obierz, i wrzuć do zupy. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie, przykryj i gotuj następne 40 minut.

  3. 3

    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 15 minut.

  4. 4

    Kapustę kiszoną odciśnij z zalewy, posiekaj i dodaj do zupy razem z kminkiem i majerankiem. Gotuj przez około 20 minut. Jeżeli nie lubisz warzyw w zupie to dobry moment, aby wyłowić z niej cebulę, selera i pietruszkę.

  5. 5

    Kapuśniak jest już prawie gotowy. Dopraw go w razie potrzeby solą i pieprzem.

  6. 6

    Wędzony boczek pokrój na paseczki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj boczek, doprowadź do zarumienienia. Boczek dodaj do garnka z zupą.

  7. 7

    Na patelnię na, której był smażony boczek wsyp mąkę i wlej pół szklanki wywaru, cały czas mieszając. Zagotuj, zaczekaj, aż zgęstnieje i przelej do garnka z zupą.

  8. 8

    Ugotowaną marchewkę wyciągnij z zupy, ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj ponownie do zupy. Gotowy kapuśniak nałóż na talerze.

    Może zainteresować Cię także przepis na domową kapustę kiszoną.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też