Polewa czekoladowa - prosta i szybka

Polewa czekoladowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Polewa czekoladowa

  • 0.5 Kostka Masło
  • 1 tabliczka Mleczna czekolada
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Takie proporcje będą wystarczające na równomierne ozdobienie polewą czekoladową tortu i średnicy 25 cm. W przypadku polewy czekoladowej ogromne znaczenie ma jakość wszystkich składników. Czekolada gorzka powinna mieć minimum 60 procent ziaren kakaowca.

  2. 2

    Do przygotowania polewy czekoladowej niezbędny będzie rondelek o średniej wielkości. Na początek umieszczamy w nim połowę kostki masła – wcześniej pokrojonego na niewielkie kostki. Garnek stawiamy na małym ogniu i pozwalamy masłu powoli się roztapiać.

  3. 3

    Kolejny krok to połamanie na kostki dwóch rodzajów czekolady w równych proporcjach i dodanie ich do gorącego ale nie wrzącego masła.

  4. 4

     

    Teraz trzeba odrobiny cierpliwości – powoli mieszając łyżką w rondelku należy połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do całkowitego stopienia czekolady. Po około dwóch minutach mieszania, całość powinna utworzyć gęstą, jednorodną polewę.

  5. 5

    Należy pamiętać o tym, że im bardziej gorąca będzie polewa czekoladowa, tym rzadszą będzie miała konsystencję. Im chłodniejsza będzie, tym bardziej gęsta i trudniejsza w nakładaniu się stanie. Dlatego póki jest ciepła i dość płynna, warto wylewać ją na torty, ciasta i babeczki, a także jako wypełnienie formy utworzonej przez spód tarty.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też