Sos kurkowy, jakiego jeszcze nie jadłeś. Przepis jest prosty

Sos kurkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos kurkowy

  • 20 ml Olej rzepakowy
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 250 g Kurki
  • 10 g Masło
  • 1 łyżka Koperek
  • 200 ml Śmietanka 18%
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki bardzo dokładnie oczyść z pozostałości ziemi, następnie opłucz je i pozostaw do wyschnięcia.

  2. 2

    Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kosteczkę, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj rozdrobnioną cebulę i czosnek. Warzywa smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do momentu zeszklenia cebuli. Uważaj jednak, by wymienione składniki się nie przypaliły.

  4. 4

    Na patelnię dodaj masło, a następnie kurki. Smaż je przez ok. 5 minut, nieustannie mieszając składniki.

  5. 5

    Zawartość patelni zalej śmietanką i zagotuj. Na koniec sos kurkowy dopraw solą i pieprzem mielonym, wedle indywidualnych preferencji smakowych. Po 3 minutach smażenia na patelnię dodaj drobno posiekany koperek i ściągnij ją z ognia. Sos kurkowy jest gotowy do podania. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też