Kurczak w tempurze, który oczaruje twoje kubki smakowe. Musisz go skosztować

Kurczak w tempurze
Źródło: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Składniki

Kurczak w tempurze

  • 1 opakowanie Panierka do tempury
  • 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 0.5 Szklanka Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń pozostałe błony. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki. 

  2. 2

    Dopraw kurczaka solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Możesz wykorzystać także inne, lubiane przyprawy.

  3. 3

    Tempurę wsyp do miski i stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając, do chwili otrzymania pożądanej konsystencji ciasta.

  4. 4

    Rozgrzej olej rzepakowy — polecamy wykorzystać do tego celu patelnię o wysokich brzegach lub duży garnek.

  5. 5

    Zanurzaj kawałki kurczaka w tempurze, a następnie bez chwili zwłoki wkładaj je do nagrzanego oleju rzepakowego.

  6. 6

    Smaż kurczaka w tempurze do chwili zarumienienia panierki, a następnie układaj mięsne kąski na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

     

    Kurczaka w tempurze warto podawać wraz z lubianymi dipami. Rekomendujemy połączyć przysmak z sosem słodko-kwaśnym, pomidorowym bądź czosnkowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też