Kurczak w tempurze, który oczaruje twoje kubki smakowe. Musisz go skosztować
Kurczak w tempurze to król wśród chrupiących przekąsek. Kawałki mięsa w złocistej panierce zachwyciły już niejednego smakosza. Danie to wywodzi się z kuchni Japońskiej, lecz zyskało sławę i uznanie na całym świecie. Kurczak w tempurze jest chętnie przyrządzany ze względu na swój uniwersalny charakter. Specjał ten można zajadać jako przegryzkę, a także dodatek do dania głównego. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a pyszny i odżywczy posiłek przygotujesz w mgnieniu oka.
Składniki
Kurczak w tempurze
- 1 opakowanie Panierka do tempury
- 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
- Olej rzepakowy
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- 0.5 Szklanka Woda
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń pozostałe błony. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki.
- 2
Dopraw kurczaka solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Możesz wykorzystać także inne, lubiane przyprawy.
- 3
Tempurę wsyp do miski i stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając, do chwili otrzymania pożądanej konsystencji ciasta.
- 4
Rozgrzej olej rzepakowy — polecamy wykorzystać do tego celu patelnię o wysokich brzegach lub duży garnek.
- 5
Zanurzaj kawałki kurczaka w tempurze, a następnie bez chwili zwłoki wkładaj je do nagrzanego oleju rzepakowego.
- 6
Smaż kurczaka w tempurze do chwili zarumienienia panierki, a następnie układaj mięsne kąski na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Kurczaka w tempurze warto podawać wraz z lubianymi dipami. Rekomendujemy połączyć przysmak z sosem słodko-kwaśnym, pomidorowym bądź czosnkowym.
Zobacz także:
Kurczak w tempurze to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, takich jak frytki, nachosy, czy chipsy. Danie to jest pyszne i sycące, a z uwagi na poręczny kształt kąski mięsne można zajadać niezależnie od okoliczności. Lista niezbędnych składników jest niezwykle krótka, a potrzebne produkty z łatwością zakupisz w każdym markecie. Jeżeli kurczak w tradycyjnej postaci już ci się znudził, nas przepis na pewno go odczaruje. Zachęcamy — nie zwlekaj dłużej i przygotuj kurczaka w tempurze już dziś!
Kurczak w tempurze — jak przygotować przepis? Praktyczne porady i wskazówki
Jeżeli pragniesz przygotować kurczaka w tempurze we własnym domu, warto zapoznać się z kilkoma praktycznymi poradami, które umożliwią uzyskanie złocistych i chrupiących mięsnych kąsków. Aby wykonać ten specjał, najlepiej wykorzystać pierś z kurczaka lub mięso z udka. W przypadku, gdy zdecydujesz się przyrządzić mięso z kością, należy pamiętać, aby odpowiednio wydłużyć czas obróbki termicznej. Przed smażeniem drób trzeba starannie oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Warto także delikatnie rozbić je tłuczkiem, aby mięso równomiernie się zarumieniło.
Zobacz także: Orientalny kurczak karaage, czyli pomysł na chrupiące i soczyste mięso, którym zaskoczysz domowników
Tempura to nic innego jak delikatne i lekkie ciasto na bazie mąki ryżowej, jajek i wody. Zaproponowaliśmy wykorzystanie gotowej mieszanki, która gwarantuje doskonały efekt. Przygotowana masa powinna być rzadka, aby kurczak w tempurze stał się chrupiący i soczysty. Żeby ciasto lepiej przywierało do mięsa przed zanurzeniem filetów mieszance ryżowej, warto najpierw obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
Drób najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu. Sprawia to, że kąski wychodzą równo upieczone i złociste. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 180 st. C. Warto kontrolować ten wskaźnik w trakcie obróbki termicznej, aby kurczak w tempurze nie przypalił się w trakcie smażenia. Na końcu zachęcamy, by gotową przekąskę położyć na papierowym ręczniku. Ten prosty trik sprawi, że kurczak w tempurze nie będzie zbyt tłusty.