Piernik po angielsku — nietuzinkowe ciasto pełne bakalii i orzechów
Piernik po angielsku jest kolejną odsłoną wspaniałego wypieku świątecznego. Różni się on jednak od znanego nam korzennego ciasta, przyrządzanego z dużą ilością miodu. Przepis na piernik po angielsku wyklucza ten składnik, a w zamian znajdziemy w nim mnóstwo bakalii oraz delikatnie odczuwalny smak dobrego brandy.
Składniki
Piernik po angielsku
- 2.25 szklanek Mąka pszenna
- 220 g Masło
- 4 sztuki Jajko
- 0.75 Szklanka Posiekane daktyle
- 1 szklanki Cukier trzcinowy
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1.25 łyżeczka Mielony cynamon
- 4.75 szklanek Mieszanka rodzynek
- 0.4 Szklanka Skórka pomarańczy kandyzowana
- 0.5 Łyżeczka Ziele angielskie mielone
- 1 szklanki Obrane migdały
- 0.4 Szklanka Kandyzowana skórka cytrynowa
- 1 szklanki Brandy
Przygotowanie
- 1
Do większej miski wsyp mieszankę rodzynek, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, migdały obrane ze skórki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Całość zalej brandy, pokryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odłóż bakalie na całą noc.
- 2
Następnego dnia do czystego naczynia wsyp cukier i zmiksuj go z miękkim masłem na puszystą masę. Po chwili dodaj również jajka, wbijając je do miski po jednej sztuce. Nie przestając miksować, dodaj mieszankę moczonych przez noc bakalii, wsyp suche składniki (mąkę, ziele angielskie, mielony cynamon oraz sodę oczyszczoną) i starannie wymieszaj całość, tak, żeby składniki połączyły się w dość gęstą masę.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 st. C. Następnie przygotuj tortownicę — najlepiej wykorzystać tę o średnicy 21 cm. Okrągłą formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- 4
Przygotowane ciasto na piernik po angielsku przełóż do tortownicy i piecz przez 110-120 minut. Przed końcem wskazanego czasu polecamy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Do środka wbij drewniany patyczek. Po wyjęciu powinien być czysty.
- 5
Ostudzone ciasto wyjmij z tortownicy i owiń je w folię aluminiową. Taki zabieg sprawi, że piernik po angielsku stanie się jeszcze wyrazistszy w smaku.
Zobacz także:
Jeżeli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto świąteczne, piernik angielski będzie strzałem w dziesiątkę. Wypiek od razu nadaje się do zajadania. Wychodzi niezwykle puszysty, miękki i wilgotny wewnątrz. Jak każdy piernik najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od przygotowania, jednak nic się nie stanie, jeżeli upieczesz go na ostatnią chwilę. Na uwagę zasługuje imponująca ilość bakalii oraz orzechów, schowanych w środku piernika po angielsku. To deser “na bogato”, którego z pewnością nie odmówi żaden entuzjasta słodkości.
Piernik po angielsku piecze się w niskiej temperaturze, przez co czas, jaki spędza w piekarniku, staje się nieco dłuższy. Ciasto jest niezwykle smaczne i sycące. Już jeden kawałek świątecznego deseru jest w stanie usatysfakcjonować nawet największego łasucha.
Zobacz także: Piernik pomidorowy — zaskakująca wersja tradycyjnego piernika
Piernik po angielsku — jak go przygotować? Porady i proponowane zamienniki
Chociaż czas pieczenia piernika po angielsku nie należy do najkrótszych, zapewniamy, że ciasto ten jest wart przygotowania. Zapach unoszący się w domu podczas jego szykowania zwala z nóg i przyciąga do kuchni wszystkich domowników. Smak wypieku znacznie różni się od klasycznych pierników korzennych. Nie stosuje się w nim przyprawy do piernika oraz miodu, co wielu z nas może zniechęcić już na starcie. Warto jednak skusić się na przygotowanie tego specjału. Nierzadko zainteresowanie piernikiem po angielsku jest tak duże, że ciasto znika jeszcze przed świętami.
Brandy bez obaw można zamienić na likier Amaretto. Sprawdzi się on równie dobrze, co alkohol wymieniony w przepisie. Taki dodatek dodaje deserowi mocniejszego charakteru, dlatego warto pamiętać, żeby nie proponować go dzieciom. Jeżeli jednak chcesz, aby wypieku spróbowali najmłodsi, alkohol należy zastąpić sokiem owocowym, najlepiej pomarańczowym.