Piernik po angielsku — nietuzinkowe ciasto pełne bakalii i orzechów

Piernik po angielsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernik po angielsku

  • 2.25 szklanek Mąka pszenna
  • 220 g Masło
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Posiekane daktyle
  • 1 szklanki Cukier trzcinowy
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1.25 łyżeczka Mielony cynamon
  • 4.75 szklanek Mieszanka rodzynek
  • 0.4 Szklanka Skórka pomarańczy kandyzowana
  • 0.5 Łyżeczka Ziele angielskie mielone
  • 1 szklanki Obrane migdały
  • 0.4 Szklanka Kandyzowana skórka cytrynowa
  • 1 szklanki Brandy

Przygotowanie

  1. 1

    Do większej miski wsyp mieszankę rodzynek, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, migdały obrane ze skórki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Całość zalej brandy, pokryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odłóż bakalie na całą noc. 

  2. 2

    Następnego dnia do czystego naczynia wsyp cukier i zmiksuj go z miękkim masłem na puszystą masę. Po chwili dodaj również jajka, wbijając je do miski po jednej sztuce. Nie przestając miksować, dodaj mieszankę moczonych przez noc bakalii, wsyp suche składniki (mąkę, ziele angielskie, mielony cynamon oraz sodę oczyszczoną) i starannie wymieszaj całość, tak, żeby składniki połączyły się w dość gęstą masę.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 st. C. Następnie przygotuj tortownicę — najlepiej wykorzystać tę o średnicy 21 cm. Okrągłą formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Przygotowane ciasto na piernik po angielsku przełóż do tortownicy i piecz przez 110-120 minut. Przed końcem wskazanego czasu polecamy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Do środka wbij drewniany patyczek. Po wyjęciu powinien być czysty. 

  5. 5

    Ostudzone ciasto wyjmij z tortownicy i owiń je w folię aluminiową. Taki zabieg sprawi, że piernik po angielsku stanie się jeszcze wyrazistszy w smaku. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też