Ciasto czekoladowe z gruszkami to poezja smaku. Ten przepis Cię nie zawiedzie
Wszyscy miłośnicy prostych wypieków powinni wypróbować smakowity przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami. Jego wykonanie jest naprawdę proste, a niezbędne do przygotowania składniki są wyłącznie ogólnodostępne. Ciasto czekoladowe z gruszkami można przyrządzić w zaledwie 20 minut, a następnie wystarczy już tylko czekać, aż nieziemskie zapachy zaczną unosić się po domowych zakamarkach.
Składniki
Ciasto czekoladowe z gruszkami
- 2 sztuki Jajko
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 sztuki Gruszka
- 40 g Kakao
- 125 ml Jogurt grecki
- 125 ml Olej rzepakowy
- 150 g Cukier
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 0.7 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 200 g Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, wraz z kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia, po czym starannie wymieszaj suche składniki.
- 3
Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj składniki na najwyższych obrotach miksera, do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo zacznij wlewać olej rzepakowy, po czym dodaj jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mieszankę suchych składników, tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao.
- 4
Gruszki obierz ze skórki, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
- 5
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki formy wysmaruj olejem rzepakowym lub masłem.
- 6
Przygotowaną masę czekoladową przelej do tortownicy, a na wierzchu ciasta ułóż plastry pokrojonej gruszki.
- 7
Ciasto czekoladowe z gruszkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 50 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do przestudzenia.
Przestudzone ciasto czekoladowe z gruszkami warto delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Smak tkwi w prostocie — to stwierdzenie znajduje wiele potwierdzeń w praktyce. Jednym z nich bez wątpienia jest ciasto czekoladowe z gruszkami. Wypiek nie tylko wygląda obłędnie — gwarantujemy, że jego smak zwali Cię z nóg. Polecamy przygotować ten deser, kiedy pragniesz sprawić bliskim małą przyjemność. Z racji tego, że czas szykowania całej receptury wynosi nieco ponad godzinę, smakołyk można zrobić nie tylko w weekend, ale i w środku tygodnia. Kawałek ciasta czekoladowego z gruszkami zapakowany w pudełko śniadaniowe umili nawet pochmurny i chłodny dzień.
Charakteryzuje się ono puszystą konsystencją, dzięki której każdy kęs rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja „na szybko”, gdy z wizytą przybyli niezapowiedziani goście lub domownicy wykazują nagłą ochotę na deser. Niewątpliwą zaletą przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami jest również atrakcyjna prezencja smakołyku. Na jego wierzchu w fantazyjny sposób można ułożyć kawałki świeżych owoców, które utworzą wyjątkowy obraz na czekoladowym tle.
Zobacz także: Ciasto czekoladowe z bananami — smakowity deser dla fanów czekolady
Jak przygotować ciasto czekoladowe z gruszkami? Praktyczne porady
Aby przygotować nieziemsko pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami, istotną rolę odgrywają świeże, dobrej jakości składniki. Dodane do wypieku owoce powinny być dojrzałe, jednak niezbyt miękkie. Może to spowodować, że podczas pieczenia opadną one na dno ciasta. W recepturze został również wykorzystany jogurt grecki. Można zastąpić go jogurtem naturalnym, jednak jeśli otrzymana masa będzie bardzo rzadka, konieczne może okazać się zwiększenie ilości mąki pszennej.
Ciasto czekoladowe z gruszkami przyrządzane jest z dodatkiem oleju. To on odpowiada za wilgotną strukturę, a dodatkowo jest także nośnikiem smaku. Do wykonania wypieku należy wybrać tłuszcz o neutralnym smaku i z tego względu polecamy unikać oliwy z oliwek, której naturalny aromat może okazać się zbyt wyrazisty.