Ciasto czekoladowe z gruszkami to poezja smaku. Ten przepis Cię nie zawiedzie

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 2 sztuki Jajko
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 sztuki Gruszka
  • 40 g Kakao
  • 125 ml Jogurt grecki
  • 125 ml Olej rzepakowy
  • 150 g Cukier
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 0.7 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 200 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, wraz z kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia, po czym starannie wymieszaj suche składniki.

  3. 3

    Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj składniki na najwyższych obrotach miksera, do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo zacznij wlewać olej rzepakowy, po czym dodaj jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mieszankę suchych składników, tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao.

  4. 4

    Gruszki obierz ze skórki, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.

  5. 5

    Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki formy wysmaruj olejem rzepakowym lub masłem.

  6. 6

    Przygotowaną masę czekoladową przelej do tortownicy, a na wierzchu ciasta ułóż plastry pokrojonej gruszki. 

  7. 7

    Ciasto czekoladowe z gruszkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 50 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do przestudzenia. 

     

    Przestudzone ciasto czekoladowe z gruszkami warto delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też