Klasyczny hummus – intensywny i aromatyczny

Hummus
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na hummus

  • 250 g Ciecierzyca z puszki
  • 100 ml Zimna woda
  • 250 g Pasta tahini
  • 1 sztuka Cytryna
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 szczypty Pieprz
  • 2 łyżeczki Cukier trzcinowy
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na klasyczny hummus daje dwie możliwości wykonania. Ciecierzycę można kupić suchą i namoczyć ją, lub wykorzystać ciecierzycę w wersji konserwowej w zalewie. Wystarczy wtedy jedna puszka o pojemności 500 g. Przy opcji suchej ciecierzycy należy ją zalać dzień wcześniej zimną wodą wymieszanej z łyżeczką sody oczyszczonej. Bardzo ważne, żeby wody było dwukrotnie więcej niż ciecierzycy.

  2. 2

    Po całonocnym namaczaniu odlewamy wodę, dokładnie płuczemy na sitku ciecierzycę i wkładamy ją do garnka z wodą i drugą łyżką sody oczyszczonej. Wody powinno być dwa razy więcej niż warzywa. Gotujemy około 30 minut na średniej wielkości ogniu. Po upłynięciu tego czasu warto sprawdzić, czy ziarna są miękkie – jeśli nie są, kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Nie ma stałego czasu gotowania, ponieważ ciecierzyca może być większa, co wydłuża obróbkę termiczną. Po czym poznać, że ciecierzyca jest gotowa? Jeśli kulka daje się łatwo zgnieść palcami, a jej środek jest kremowy i mączny, oznacza to, że ciecierzyca jest prawidłowo ugotowana.

  3. 3

    Gotową ciecierzycę przelewamy przez cedzak i płuczemy po zimną wodą.

  4. 4

    Przekładamy do miski blendera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, przyprawy – bez zimnej wody. Blendujemy do uzyskania gęstej, kremowej masy.

  5. 5

    Kolejny krok w przepisie na hummus klasyczny to powolne dodawanie wody i równoczesne blendowanie. Wody dodajemy na wyczucie – tak, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.

  6. 6

    Hummus można przełożyć do miseczki i postawić na jednej tacy z pokrojonym na kawałki pieczywem, warzywami (jak do dipów) czy krakersami czy paluszkami grissini.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też