Ekspresowy krem borowikowy Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Ekspresowy krem borowikowy
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

  • 4 sztuki Szalotka
  • 170 g Surowe ziemniaki
  • 400 ml Bulion
  • 450 g Borowiki
  • 100 ml Śmietana 30%
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • 100 g Seler
  • 10 g Czosnek
  • 50 g Masło
  • 4 g Suszone borowiki

Przygotowanie

  1. 1

    Na maśle zeszklij szalotkę, dodaj mrożone grzyby i seler, obrany i pokrojony w kostkę (umyty rzecz jasna!) oraz czosnek. Zeszklij chwilę. Mieszaj.

  2. 2

    Dodaj ziemniaki, podlej bulionem do przykrycia składników. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

  3. 3

    Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę, puder grzybowy. Zagotuj. Dopraw.

    (Zrobienie pudru grzybowego to prosta i przydatna sprawa. Wzmacnia sosy i zupy. Do blendera kielichowego wrzuć dobrze ususzone grzyby i zmiksuj je na puder. Warto przetrzeć go jeszcze przez sito. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Przydaje się!).

  4. 4

    Podawaj z pieczonymi orzechami laskowymi i oliwą truflową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też