Kurczak po wietnamsku, jakiego jeszcze nie jadłeś. Tego smaku się nie zapomina

Kurczak po wietnamsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak po wietnamsku

  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka Curry
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Ostra papryka mielona
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 30 ml Sos sojowy
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    Cebule obierz z łupin i pokrój w pióra.

  3. 3

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm. Mięso umieść w misce i wymieszaj z rozdrobnionym czosnkiem oraz przyprawami tj. curry, solą, papryką słodką, papryką ostrą, czarnym pieprzem mielonym i sosem sojowym.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek wraz z cukrem. Gdy powstanie gęsty i klejący sos, dodaj kawałki kurczaka i starannie wymieszaj składniki, aby mięso w całości pokryte zostało glazurą. Pierś z kurczaka duś pod przykryciem przez ok. 5 minut. Gdy upłynie wskazany czas, dodaj rozdrobioną cebulkę i ponownie wymieszaj składniki.

     

    Kurczak po wietnamsku smakuje najlepiej w towarzystwie ryżu oraz surówki z kapusty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też