Niezwykłe w smaku Pad Thai z krewetkami. Odkrywaj smak kuchni tajskiej w swojej kuchni

Pad Thai z krewetkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pad Thai z krewetkami

  • 1 łyżeczka Cukier
  • 100 g Makaron ryżowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 50 g Kiełki fasoli mung
  • 2 łyżeczki Olej rzepakowy
  • 10 sztuk Krewetki
  • Limonka
  • 1 garść Świeża kolendra
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • Płatki chili
  • 2 łyżki Pasta Pad Thai
  • 150 g Tofu
  • 1 garść Posiekane prażone orzeszki ziemne

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu zakupionego produktu, a następnie odcedź pastę na durszlaku i opłucz pod zimną wodą.

  2. 2

    Tofu pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm.

  3. 3

    Krewetki obierz z pancerzy, a następnie starannie je oczyść.

  4. 4

    Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Kolendrę opłucz, osusz, po czym pokrój na mniejsze kawałki.

  6. 6

    Orzeszki ziemne posiekaj na drobne kawałki.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, po czym dodaj pokrojone w kostkę tofu i smaż je do chwili zarumienienia. 

  8. 8

    Gdy tofu się zarumieni, na patelnię dodaj oczyszczone krewetki. Po ok. 4-5 minutach ściągnij składniki z patelni.

  9. 9

    Na pustą patelnię dodaj odcedzony makaron. Gdy się zagrzeje, przesuń pastę na bok i wbij na środek naczynia jajko. Następnie na patelnię ponownie wrzuć tofu i krewetki. Całość podgrzewaj pod przykryciem do chwili ścięcia jajka. 

  10. 10

    Teraz na patelnię dodaj kiełki fasoli mung, pastę Pad Thai, sos rybny i cukier. Wszystko starannie wymieszaj. 

  11. 11

    Gotowe Pad Thai z krewetkami nałóż na talerze, posyp posiekanymi orzeszkami, kolendrą, szczypiorkiem i płatkami chili. Z boku talerza połóż kawałek limonki. Danie serwuj na ciepło, zaraz po przyrządzeniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też