Roladki z cukinii — przepis na oryginalną przekąskę z serowym farszem

Roladki z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Roladki z cukinii

  • 4 sztuki Cukinia zielona
  • 6 sztuk Ogórki kiszone
  • 1 gałązka Świeży tymianek
  • 500 g Serek twarogowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 2 garście Orzeszki piniowe

Przygotowanie

  1. 1

    Cukinie starannie umyj pod bieżącą wodą, po czym odkrój końcówki i pokrój warzywa, prowadząc nóż wzdłuż, tworząc plastry mierzące ok. 0,5 cm szerokości. 

  2. 2

    Przygotowane plastry cukinii umieść na talerzu, oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz solą, a na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek.

  3. 3

    Na rozgrzanej patelnię bez dodatku tłuszczu smaż plastry przyprawionej cukinii przez ok. 2 minuty. Po tym czasie odwróć warzywa na drugą stronę i kontynuuj grillowanie przez kolejne 2 minuty.

  4. 4

    Serek twarogowy dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.

  5. 5

    Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj je do serka i całość starannie wymieszaj. 

  6. 6

    Świeży tymianek opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj i dodaj zioło do nadzienia. 

  7. 7

    Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Prażenie powinno trwać ok. 3 minut. W tym czasie bardzo ważne jest to, by pamiętać o mieszaniu zawartości patelni. Dzięki temu orzeszki Pini się nie przypalą. Uprażone składniki wrzuć do nadzienia serowego i dokładnie go wymieszaj.  

  8. 8

    Kiedy grillowane plasterki cukinii staną się chłodne, posmaruj je przygotowanym farszem serowym. Następnie każdy plaster starannie zroluj, tworząc apetyczne roladki z cukinii. Aby roladki zachowały pożądany kształt i się nie rozwijały, należy spiąć je za pomocą wykałaczki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też