Roladki z cukinii — przepis na oryginalną przekąskę z serowym farszem
Roladki z cukinii to prosta w przygotowaniu, aczkolwiek zjawiskowa przekąska, która przypadnie do gustu każdemu entuzjaście pomysłowych smakołyków. Jeśli szukasz inspiracji na rarytas, który zachwyci zaproszonych do domu gości, przepis na roladki z cukinii jest strzałem w dziesiątkę! Poręczna forma zakąski nadaje się na wiele okazji. Sam zdecyduj, w jakich okolicznościach smakowite roladki z cukinii pojawią się na Twoim stole.
Składniki
Roladki z cukinii
- 4 sztuki Cukinia zielona
- 6 sztuk Ogórki kiszone
- 1 gałązka Świeży tymianek
- 500 g Serek twarogowy
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- 2 garście Orzeszki piniowe
Przygotowanie
- 1
Cukinie starannie umyj pod bieżącą wodą, po czym odkrój końcówki i pokrój warzywa, prowadząc nóż wzdłuż, tworząc plastry mierzące ok. 0,5 cm szerokości.
- 2
Przygotowane plastry cukinii umieść na talerzu, oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz solą, a na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek.
- 3
Na rozgrzanej patelnię bez dodatku tłuszczu smaż plastry przyprawionej cukinii przez ok. 2 minuty. Po tym czasie odwróć warzywa na drugą stronę i kontynuuj grillowanie przez kolejne 2 minuty.
- 4
Serek twarogowy dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.
- 5
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj je do serka i całość starannie wymieszaj.
- 6
Świeży tymianek opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj i dodaj zioło do nadzienia.
- 7
Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Prażenie powinno trwać ok. 3 minut. W tym czasie bardzo ważne jest to, by pamiętać o mieszaniu zawartości patelni. Dzięki temu orzeszki Pini się nie przypalą. Uprażone składniki wrzuć do nadzienia serowego i dokładnie go wymieszaj.
- 8
Kiedy grillowane plasterki cukinii staną się chłodne, posmaruj je przygotowanym farszem serowym. Następnie każdy plaster starannie zroluj, tworząc apetyczne roladki z cukinii. Aby roladki zachowały pożądany kształt i się nie rozwijały, należy spiąć je za pomocą wykałaczki.
Zobacz także:
Zjawiskowe roladki z cukinii urozmaicą niejedną okazję. Ich poręczna forma i oszałamiająca prezencja z pewnością zostaną docenione przez zaproszonych gości. Jeśli zależy Ci na stworzeniu apetycznego i innowacyjnego kącika z przekąskami, doskonałe roladki z cukinii powinny znaleźć się w Twoim kulinarnym repertuarze.
Wielu osobom roladki z cukinii kojarzą się z wiosną, jednak przekąskę tę można przyrządzać przez cały rok, bez względu na porę. Składniki niezbędne do wykonania przepisu dostępne w sklepach całorocznie, dlatego ich kupno nie sprawi Ci żadnej trudności. Podstawową recepturę na lekki smakołyk można lekko zmodyfikować, dodając do serowego nadzienia swoje ulubione dodatki lub zmieniając zawarte w przepisie składniki na inne, bardziej odpowiadające indywidualnym upodobaniom. Efektowną i zdrową przekąskę można stworzyć w kilka chwil. Jesteśmy przekonani, że wyśmienite roladki z cukinii z serowym farszem zasmakują nawet małym niejadkom, które na co dzień stronią od jedzenia warzyw.
Zobacz także: Roladki z szynki w galarecie — efektowna przekąska nie tylko od święta
Roladki z cukinii — w jaki sposób można urozmaicić podstawowy przepis?
Do roladek z cukinii, wypełnionych po brzegi serkiem twarogowym (ulubionym smarowidłem stosowanym m.in. do kanapek lub serem białym w kostce), polecamy dołączyć plastry suszonych pomidorów, które uczynią przekąskę jeszcze apetyczniejszą i wyrazistszą, zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Ogórki kiszone bez wahania można zastąpić ogórkami małosolnymi, a wierzch wyśmienitej przekąski ozdobić gałązką zielonej pietruszki lub świeżego tymianku. Wiele zależy od aktualnego stanu lodówki, gdyż tak naprawdę roladki z cukinii przygotować można z wieloma innymi dodatkami.