Syrop z orzecha włoskiego na przypadłości żołądkowe

Syrop z orzecha włoskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z orzecha włoskiego przepis

  • 1.5 kg Zielone orzechy włoskie
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 szklanki Płynny miód
  • 200 ml Spirytus 70%

Przygotowanie

  1. 1

    Zielone orzechy umyj w zimnej wodzie, osusz za pomocą ręcznika papierowego.

  2. 2

    Załóż jednorazowe rękawiczki, obierz orzechy, skórki podziel na mniejsze części.

  3. 3

    Do 3 litrowego słoika wkładaj warstwami przygotowane skórki orzecha, każdą warstwę posyp cukrem. Na koniec wszystko zalej miodem.

  4. 4

    Słoik zakręć i odstaw na 4 tygodnie. Co kilka dni otwórz słoik i zamieszaj zawartość.

  5. 5

    Po tym czasie odcedź syrop, dodaj spirytus, a następnie przelej do małych butelek. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

     

    Zobacz także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też