Znakomite pierogi z kurczakiem — lubiany przysmak w nowej odsłonie

Pierogi z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na pierogi z kurczakiem

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1.25 szklanki Ciepła woda
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz na pierogi z kurczakiem

  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka Tymianek
  • 2 sztuki Marchew
  • Olej rzepakowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na pierogi z kurczakiem. W większym naczyniu połącz ze sobą mąkę pszenną, ciepłą wodę oraz sól. Wymienione składniki wymieszaj rękoma, zagniatając je na jednolite ciasto. Wyrobiony bochenek pozostaw w misce i pokryj ją czystą ściereczką, pozostawiając w ten sposób na przynajmniej 30 minut.  

  2. 2

    W międzyczasie przystąp do szykowania farszu. Obierz cebulę z łupin i pokrój na drobne kawałki. Następnie przełóż warzywo na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego i zeszklij na złoty kolor. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj również tymianek i starannie wymieszaj z zarumienioną cebulką. 

  3. 3

    Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj obrane marchewki oraz przyprawy — sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowanie kontynuuj przez 5 minut, a następnie do garnka dodaj filety z piersi kurczaka. Od tego momentu zawartość garnka gotuj jeszcze przez kwadrans. 

  4. 4

    Ugotowane składniki wyjmij z garnka i odstaw na bok, by wystygły. Kiedy mięso i marchewki staną się chłodne, połącz je z zeszkloną cebulką i zmiel na gładką konsystencję. Tak przygotowany farsz do pierogów z kurczakiem dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.

  5. 5

    Po 30 minutach wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na cienki placek. Następnie wykrawaj z niego okrągłe placuszki. Na powstałe okręgi nakładaj porcję mięsnego nadzienia i starannie zlepiaj brzegi pierożków. Pozwoli to zapobiec wypłynięciu farszu w trakcie gotowania. 

  6. 6

    Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ulepione pierogi z kurczakiem gotuj aż do ich wypłynięcia na powierzchnię wody, doliczając dodatkowo 3 minuty. Gotowe danie serwuj z podsmażoną cebulką lub kleksem jogurtu naturalnego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też