Znakomite pierogi z kurczakiem — lubiany przysmak w nowej odsłonie
Pierogi z kurczakiem to rewelacyjne połączenie składników, które pozwala na wykorzystanie pozostałości z poprzedniego obiadu. Mięso do farszu można wyciągnąć prosto z rosołu lub ugotować oddzielnie, z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak ziele angielskie i liście laurowe. Przepis na pierogi z kurczakiem nie jest skomplikowany, a gotowe danie bez wątpienia zasmakuje Twoim bliskim, co potwierdzi widok pustych talerzy.
Składniki
Ciasto na pierogi z kurczakiem
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 1.25 szklanki Ciepła woda
- 0.5 Łyżeczka Sól
Farsz na pierogi z kurczakiem
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka Tymianek
- 2 sztuki Marchew
- Olej rzepakowy
- Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na pierogi z kurczakiem. W większym naczyniu połącz ze sobą mąkę pszenną, ciepłą wodę oraz sól. Wymienione składniki wymieszaj rękoma, zagniatając je na jednolite ciasto. Wyrobiony bochenek pozostaw w misce i pokryj ją czystą ściereczką, pozostawiając w ten sposób na przynajmniej 30 minut.
- 2
W międzyczasie przystąp do szykowania farszu. Obierz cebulę z łupin i pokrój na drobne kawałki. Następnie przełóż warzywo na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego i zeszklij na złoty kolor. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj również tymianek i starannie wymieszaj z zarumienioną cebulką.
- 3
Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj obrane marchewki oraz przyprawy — sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowanie kontynuuj przez 5 minut, a następnie do garnka dodaj filety z piersi kurczaka. Od tego momentu zawartość garnka gotuj jeszcze przez kwadrans.
- 4
Ugotowane składniki wyjmij z garnka i odstaw na bok, by wystygły. Kiedy mięso i marchewki staną się chłodne, połącz je z zeszkloną cebulką i zmiel na gładką konsystencję. Tak przygotowany farsz do pierogów z kurczakiem dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.
- 5
Po 30 minutach wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na cienki placek. Następnie wykrawaj z niego okrągłe placuszki. Na powstałe okręgi nakładaj porcję mięsnego nadzienia i starannie zlepiaj brzegi pierożków. Pozwoli to zapobiec wypłynięciu farszu w trakcie gotowania.
- 6
Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ulepione pierogi z kurczakiem gotuj aż do ich wypłynięcia na powierzchnię wody, doliczając dodatkowo 3 minuty. Gotowe danie serwuj z podsmażoną cebulką lub kleksem jogurtu naturalnego.
Zobacz także:
Jeśli jesteś entuzjastą domowych pierogów, a smakołyk ten bardzo często pojawia się na Twoim stole, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z kurczakiem. Specjał ten można przygotować w zaledwie 30 minut. Prosta receptura zgodna jest ponadto z duchem zero waste — pozwala na ograniczanie wyrzucania żywności, dzięki możliwości wykorzystania pozostałości po wcześniejszym obiedzie, w tym przypadku mięsa z niedzielnego rosołu. Inne produkty potrzebne do przyrządzenia pierogów z kurczakiem zazwyczaj znajdują się w domowej spiżarce. Mąka pszenna, jajka, cebula, marchew, olej i podstawowe przyprawy — tylko tyle potrzeba do przygotowania pożywnego obiadu dla całej rodziny.
Zobacz także: Wyśmienite pierogi drożdżowe — przysmak dobry na każdy posiłek
Pierogi z kurczakiem — przepis
Przygotowanie pierogów z kurczakiem nie jest trudne ani czasochłonne. Z przepisem poradzi sobie nawet początkująca osoba, która dopiero rozpoczyna przygodę z gotowaniem. Najpierw należy przygotować ciasto na pierogi. Wystarczy połączyć ze sobą wymienione poniżej składniki, starannie je zagnieść, tworząc kulę i odczekać ok. 30 minut. Czas oczekiwania można zagospodarować, przechodząc do szykowania mięsnego farszu.
Jeśli dysponujesz ugotowanym mięsem drobiowym, pozostałym np. po zupie z poprzedniego dnia, czas wykonania przepisu na pierogi z kurczakiem może ulec znacznemu skróceniu. Ugotowaną pierś z kurczaka zmiel z podsmażoną cebulką i ugotowaną marchewką, a na koniec uzyskaną masę dopraw wedle własnych upodobań. Teraz wystarczy rozwałkować ciasto, wykroić z niego okrągłe placuszki, nałożyć farsz i starannie zlepić jego końce. Pierogi z kurczakiem gotuj porcjami w osolonej wodzie i podawaj z ulubionymi dodatkami.