Rosół Gesslerowej z tajnym składnikiem. Takiego smaku się nie spodziewasz!

Rosół z kluskami
Źródło: Shutterstock/Irina Rostokina

Składniki

Rosół Magdy Gessler

  • 4 litry Woda
  • 150 g Seler
  • 300 g Marchew
  • 1 sztuka Por
  • 200 g Pietruszka
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 kilogram
  • 1.5 kg Kurczak
  • Sól
  • 1 pęczek Koperek

Składniki na kluski z parmezanem

  • 3 sztuki Jajko
  • 200 g Parmezan starty
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 1 Szczypta Sól
  • 150 g Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz warzywa, tj. marchewki, pietruszkę oraz seler, umyj i umieść w garnku.

  2. 2

    Wołowinę oraz kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka z warzywami i zalej wodą. Do składników na rosół dodaj również kawałek umytego pora i sól. Wywar gotuj przez 90 minut na małym ogniu.

  3. 3

    W międzyczasie obierz cebulę z łupin, nabij warzywo na widelec i opal, a następnie dodaj do gotującego się rosołu. Dodatek ten poprawi nie tylko smak, ale i kolor zupy.

  4. 4

    Następnie przystąp do szykowania klusek parmezanowych. Połącz ze sobą jajka, bułkę tartą, parmezan tarty oraz gałkę muszkatołową i sól, zagniatając komponenty tak, aby powstała z nich masa, przypominająca ciasto. Zaraz potem owiń je folią i umieść w lodówce na ok. 15 minut.  

  5. 5

    Po kwadransie ciasto na kluski do rosołu umieść w maszynce z sitkiem o grubych oczkach i przepuszczając masę, odcinaj niewielkie cząstki. Kawałki ciasta ułóż na pergaminie papieru do pieczenia, uważając na to, żeby kluski pozostawały w odpowiednich odstępach. 

  6. 6

    Na kwadrans przed końcem gotowania zupy do garnka dodaj mały pęczek koperku. Polecamy owinąć go sznurkiem i wrzucić do garnka w zwartej formie.

  7. 7

    Zupę z przepisu Magdy Gessler odcedź i raz jeszcze doprowadź do wrzenia. Następnie do gotującego się rosołu dodaj przygotowane kluski z parmezanem i gotuj razem jeszcze przez 5 minut. Kluseczki powinny wypłynąć na wierzch wywaru. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też