Rosół Gesslerowej z tajnym składnikiem. Takiego smaku się nie spodziewasz!
Rosół Gesslerowej z tajnym składnikiem skradnie twoje serce. To receptura nietypowa, jednak zapewniamy, że warta spróbowania. Raz przygotowany rosół z przepisu Magdy Gessler powraca do domowego jadłospisu jak bumerang. Nawet teściowa zapyta cię o przepis!
Składniki
Rosół Magdy Gessler
- 4 litry Woda
- 150 g Seler
- 300 g Marchew
- 1 sztuka Por
- 200 g Pietruszka
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 kilogram
- 1.5 kg Kurczak
- Sól
- 1 pęczek Koperek
Składniki na kluski z parmezanem
- 3 sztuki Jajko
- 200 g Parmezan starty
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 1 Szczypta Sól
- 150 g Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Obierz warzywa, tj. marchewki, pietruszkę oraz seler, umyj i umieść w garnku.
- 2
Wołowinę oraz kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka z warzywami i zalej wodą. Do składników na rosół dodaj również kawałek umytego pora i sól. Wywar gotuj przez 90 minut na małym ogniu.
- 3
W międzyczasie obierz cebulę z łupin, nabij warzywo na widelec i opal, a następnie dodaj do gotującego się rosołu. Dodatek ten poprawi nie tylko smak, ale i kolor zupy.
- 4
Następnie przystąp do szykowania klusek parmezanowych. Połącz ze sobą jajka, bułkę tartą, parmezan tarty oraz gałkę muszkatołową i sól, zagniatając komponenty tak, aby powstała z nich masa, przypominająca ciasto. Zaraz potem owiń je folią i umieść w lodówce na ok. 15 minut.
- 5
Po kwadransie ciasto na kluski do rosołu umieść w maszynce z sitkiem o grubych oczkach i przepuszczając masę, odcinaj niewielkie cząstki. Kawałki ciasta ułóż na pergaminie papieru do pieczenia, uważając na to, żeby kluski pozostawały w odpowiednich odstępach.
- 6
Na kwadrans przed końcem gotowania zupy do garnka dodaj mały pęczek koperku. Polecamy owinąć go sznurkiem i wrzucić do garnka w zwartej formie.
- 7
Zupę z przepisu Magdy Gessler odcedź i raz jeszcze doprowadź do wrzenia. Następnie do gotującego się rosołu dodaj przygotowane kluski z parmezanem i gotuj razem jeszcze przez 5 minut. Kluseczki powinny wypłynąć na wierzch wywaru.
Zobacz także:
Polska restauratorka, Magda Gessler jest ogromnym autorytetem w dziedzinie gastronomii. Prowadząca program “Kuchenne Rewolucje” przemierza całą Polskę i pomaga udoskonalać nie tylko receptury zgłaszających się do projektu restauracji, ale również ich wnętrza. Dzięki doświadczeniu i niebywałemu zmysłowi kulinarnemu dzieli się z nami swoimi sposobami na przepisy, które nabierają całkowicie nowego charakteru. Przykładem jest często przyrządzana potrawa — rosół, jednak z nietypowymi składnikami.
Tajnym dodatkiem rosołu Gesslerowej są… parmezanowe kluski. To jednak nie jest jedyne udoskonalenie receptury. Przeczytaj więcej i przekonaj się, jak zrobić nietuzinkowy obiad, odbiegający smakiem od tradycyjnego smaku zupy.
Rosół z kluskami z parmezanem — jak przygotować ten nietypowy przepis?
Przygotowanie znakomitego rosołu z przepisu Magdy Gessler nie jest skomplikowaną czynnością, chociaż smak zupy wskazywać może na coś zupełnie innego. Wywar robi się na bazie mięsa wołowego i kury. Za wyjątkowy kolor obiadu odpowiada natomiast opalona na ogniu cebula oraz pęczek koperku, wrzucony do zupy niedługo przed końcem gotowania.
Fenomenem przepisu bez dwóch zdań są jednak kluski, wykonane z parmezanu, jajek, bułki tartej oraz przypraw — soli i gałki muszkatołowej. Po wyrobieniu ciasta należy je schłodzić, a następnie przepuścić przez maszynkę i pociąć nożem na kawałki o odpowiadającej wielkości. Kluseczki go rosołu wystarczy wrzucić do przecedzonego wcześniej wywaru (po upływie 90 minut gotowania zupy na małym ogniu) i gotować przez 5 minut. To wszystko — postępując zgodnie z opisanymi wskazówkami, z pewnością zachwycisz swoich bliskich rosołem w całkowicie nowej, nieszablonowej odsłonie.