Szaszłyki drobiowe z piekarnika
Przepis, który sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowym. Szaszłyki drobiowe z piekarnika to pomysł na pyszną przekąskę — może poczęstujesz nią swoich gości?
Składniki
- 500 g Filet z kurczaka
- 1 Cebula czerwona
- 1 Papryka czerwona
- 1 Cukinia
Marynata
- 4 łyżki Jogurt naturalny
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- 1 łyżeczka Imbir mielony
- 0.5 Łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Kminek rzymski
- 1 łyżeczka Garam masala
- 1 łyżeczka Chili mielone
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 2 łyżki Olej
- Szczypta Sól
- Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj jogurt, dodaj czosnek, imbir, kurkumę, kminek, chili, sok wyciśnięty z połowy cytryny i olej. Całość wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- 2
Piersi z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki i zanurz w przygotowanej marynacie.
- 3
Pokrój cebulę, paprykę i cukinię na kwadratowe kawałki. Wymieszaj je z marynatą.
REKLAMA - 4
Wszystko wymieszaj tak, aby kawałki mięsa i warzyw były równomiernie osłonięte marynatą. Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- 5
Marynowane kawałki mięsa i warzyw nabijaj na przemian na drewniane patyczki – np. kawałek kurczaka, papryki, cebuli i cukinii. W ten sposób formuj szaszłyki, do momentu, aż wykorzystasz całą zawartość miski.
- 6
Nagrzej piekarnik do 220 st. C
- 7
Szaszłyki rozłóż na blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, tak, aby końce przylegały do krawędzi blachy (lub naczynia), a mięso unosiło się delikatnie w powietrzu.
- 8
Piecz szaszłyki przez 10 minut na każdą ze stron. Na koniec w piekarniku włącz funkcję grilla i pozostaw je jeszcze na ok. 2 minuty.
Zobacz także: