Szaszłyki drobiowe z piekarnika

Szaszłyki drobiowe z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Filet z kurczaka
  • 1 Cebula czerwona
  • 1 Papryka czerwona
  • 1 Cukinia

Marynata

  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Kminek rzymski
  • 1 łyżeczka Garam masala
  • 1 łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Olej
  • Szczypta Sól
  • Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj jogurt, dodaj czosnek, imbir, kurkumę, kminek, chili, sok wyciśnięty z połowy cytryny i olej. Całość wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.

  2. 2

    Piersi z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki i zanurz w przygotowanej marynacie.

  3. 3

    Pokrój cebulę, paprykę i cukinię na kwadratowe kawałki. Wymieszaj je z marynatą.

  4. 4

    Wszystko wymieszaj tak, aby kawałki mięsa i warzyw były równomiernie osłonięte marynatą. Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

  5. 5

    Marynowane kawałki mięsa i warzyw nabijaj na przemian na drewniane patyczki – np. kawałek kurczaka, papryki, cebuli i cukinii. W ten sposób formuj szaszłyki, do momentu, aż wykorzystasz całą zawartość miski.

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do 220 st. C

  7. 7

    Szaszłyki rozłóż na blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, tak, aby końce przylegały do ​​krawędzi blachy (lub naczynia), a mięso unosiło się delikatnie w powietrzu.

  8. 8

    Piecz szaszłyki przez 10 minut na każdą ze stron. Na koniec w piekarniku włącz funkcję grilla i pozostaw je jeszcze na ok. 2 minuty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też