Pieczone żeberka wieprzowe
Przysmak, który nie musi być serwowany jedynie podczas grilla. Sprawdź przepis na pieczone żeberka wieprzowe.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
Żeberka wieprzowe
- 1 kg Żeberka wieprzowe
- 50 g Cukier trzcinowy
- Wędzona papryka
- Czosnek granulowany
- Pieprz czarny mielony
Sos
- 2 łyżki Ketchup
- 1 łyżka Musztarda Dijon
- 1 łyżeczka Sos Worcestershire
- 1 łyżka Miód
Przygotowanie
- 1
Ostrym nożem przetnij membranę (od strony żebra) i ją zdejmij.
- 2
Żeberka układaj na blasze wyłożonej folią i posyp cukrem, mielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem.
- 3
Dodaj sól, pieprz i wmasuj wszystko w mięso.
REKLAMA - 4
Żeberka przykryj od góry folią i powoli piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez ok. 2.5 godziny.
- 5
W międzyczasie zrób sos, mieszając w misce ketchup, musztardę, sos Worcester i miód.
- 6
Następnie zdejmij górną folię, natrzyj żeberka przygotowanym sosem, rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz kolejne 20 minut.
- 7
Z pieczonymi żeberkami dobrze komponują się marynowane warzywa i świeże pieczywo.
Zobacz także:
REKLAMA