Pieczone żeberka wieprzowe

Pieczone żeberka wieprzowe
Źródło: StockFood

Składniki

Żeberka wieprzowe

  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 50 g Cukier trzcinowy
  • Wędzona papryka
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony

Sos

  • 2 łyżki Ketchup
  • 1 łyżka Musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka Sos Worcestershire
  • 1 łyżka Miód

Przygotowanie

  1. 1

    Ostrym nożem przetnij membranę (od strony żebra) i ją zdejmij.

  2. 2

    Żeberka układaj na blasze wyłożonej folią i posyp cukrem, mielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem.

  3. 3

    Dodaj sól, pieprz i wmasuj wszystko w mięso.

  4. 4

    Żeberka przykryj od góry folią i powoli piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez ok. 2.5 godziny.

  5. 5

    W międzyczasie zrób sos, mieszając w misce ketchup, musztardę, sos Worcester i miód.

  6. 6

    Następnie zdejmij górną folię, natrzyj żeberka przygotowanym sosem, rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz kolejne 20 minut.

  7. 7

    Z pieczonymi żeberkami dobrze komponują się marynowane warzywa i świeże pieczywo.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też