Kluski z makiem — przepis na wigilijny przysmak

Kluski z makiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Mak
  • 1 litr Mleko
  • 400 g Makaron łazankowy
  • 200 g Rodzynki
  • 100 g Migdały
  • 100 g Orzechy włoskie
  • 100 g Suszone śliwki
  • 100 g Suszone morele
  • 100 g Suszone daktyle
  • 100 g Skórka pomarańczy kandyzowana
  • 80 g Maslo
  • 200 ml Miód
  • 4 łyżeczki Konfitura z róży

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku umieść mak wraz z mlekiem. Składniki gotuj razem ok. 30 minut.

  2. 2

    Mak odsącz dokładnie, wysypując go na durszlaku. W następnej kolejności, używając maszynki do mięsa, zmiel go na najmniejszym sitku. Czynność tę powtórz dwa razy.

  3. 3

    Migdały, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, suszone śliwki, daktyle i morele starannie posiekaj na drobne kawałki.

  4. 4

    Przygotuj dużą patelnię, na której roztop 80 g masła i połącz go z miodem. Po chwili zawartość rondla wzbogać o posiekane wcześniej bakalie, 4 łyżki konfitury z róży i zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, uzupełnij ją większą ilością maku, natomiast jeżeli jest ona zbyt gęsta i kleista — masę rozrób z niewielką ilością mleka (najlepiej tego, w którym na samym początku gotował się mak).

  5. 5

    Makaron do łazanek ugotuj, podążając za wskazówkami, umiejscowionymi na etykiecie wybranego produktu. Kiedy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż do dużego garnka.

  6. 6

    Do ugotowanego makaronu dodaj masę makową z bakaliami. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też