Kluski z makiem – przepis na wigilijny przysmak
Wigilijne kluski z makiem to przepis na pyszne i sycące danie, idealne na Boże Narodzenie. Emanująca słodyczą potrawa różni się od pozostałych propozycji, przygotowywanych przez nas na święta. Kluski z makiem mogą zastąpić tradycyjną kutię. Warto podkreślić, że posiadają już ponad 150-letnią tradycję, a w każdym regionie kraju nazywane są w inny sposób.
Składniki
- 600 g Mak
- 1 litr Mleko
- 400 g Makaron łazankowy
- 200 g Rodzynki
- 100 g Migdały
- 100 g Orzechy włoskie
- 100 g Suszone śliwki
- 100 g Suszone morele
- 100 g Suszone daktyle
- 100 g Skórka pomarańczy kandyzowana
- 80 g Maslo
- 200 ml Miód
- 4 łyżeczki Konfitura z róży
Przygotowanie
- 1
W garnku umieść mak wraz z mlekiem. Składniki gotuj razem ok. 30 minut.
- 2
Mak odsącz dokładnie, wysypując go na durszlaku. W następnej kolejności, używając maszynki do mięsa, zmiel go na najmniejszym sitku. Czynność tę powtórz dwa razy.
- 3
Migdały, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, suszone śliwki, daktyle i morele starannie posiekaj na drobne kawałki.
- 4
Przygotuj dużą patelnię, na której roztop 80 g masła i połącz go z miodem. Po chwili zawartość rondla wzbogać o posiekane wcześniej bakalie, 4 łyżki konfitury z róży i zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, uzupełnij ją większą ilością maku, natomiast jeżeli jest ona zbyt gęsta i kleista — masę rozrób z niewielką ilością mleka (najlepiej tego, w którym na samym początku gotował się mak).
- 5
Makaron do łazanek ugotuj, podążając za wskazówkami, umiejscowionymi na etykiecie wybranego produktu. Kiedy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż do dużego garnka.
- 6
Do ugotowanego makaronu dodaj masę makową z bakaliami. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj.
Zobacz także:
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, której przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani też nadzwyczaj wymagające. Przepis na wigilijne kluski z makiem składa się z dwóch rodzajów orzechów, pysznych, suszonych owoców, słodkiego miodu i konfitury, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla kubków smakowych.