Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 300 g Ryż arborio
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łodyga Seler
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 1 sztuka Cukinia
  • 150 g Marchew
  • 150 g Groszek
  • 50 g Parmezan starty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę i czosnek obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Umyj łodygi selera i drobno je pokrój. Mięso z kurczaka opłukaj pod chłodnym strumieniem wody, oczyść i pokrój w kostkę.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i seler. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.

  3. 3

    Na patelnię dodaj ryż, a następnie zalej bulionem z kurczaka. Dodawaj go stopniowo, najlepiej nalewając wywar za pomocą chochli tak, by po każdej partii płynu, ryż zdążył wchłonąć. Risotto gotuj jeszcze przez ok. 20 minut.

  4. 4

    Umyj cukinię, pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do risotto. Następnie na patelnie dodaj również groszek oraz marchewkę i wszystko starannie wymieszaj. Risotto gotujemy kolejnych 5 minut.

  5. 5

    Na koniec do risotto z kurczakiem dodaj starty parmezan, sól i czarny pieprz mielony. Wymieszaj danie, a po kilku minutach wyłącz palnik i odstaw ryż do ostygnięcia.

  6. 6

    Podczas serwowania wierzch risotto z kurczakiem możesz posypać dodatkową porcją startego parmezanu.

     

    Wypróbuj także przepis na risotto marchewkowe z parmezanem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też