Bulion wołowy

Bulion wołowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Mięso wołowe
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Seler
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Por
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 10 sztuk Ziele angielskie
  • 10 sztuk Ziarna pieprzu
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużego garnka dodaj opłukane pod zimą wodą mięso wołowe — dobrze sprawdzi się antrykot, szponder czy mostek. Im więcej kości w wywarze, tym mocniejszy będzie smak bulionu. Wołowinę zalej zimną wodą i zacznij gotować wywar.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj włoszczyznę. W tym celu umyj marchewki, pietruszkę, seler oraz por i pokrój warzywa na większe kawałki (nie trzeba ich obierać ze skórki). Obierać nie trzeba również cebuli, gdyż łupiny nadadzą bulionowi wołowemu pięknego, głębokiego koloru. Wystarczy pokroić ją na mniejsze części.

  3. 3

    Po  zagotowaniu wywaru, kiedy woda zacznie mętnieć,  wylej ją z garnka, starannie umyj mięso, by pozbyć się drobinek białka (szumowiny), włóż je z powrotem do garnka i zalej wodą.

  4. 4

    Wszystkie przygotowane warzywa dołóż do gotującego się mięsa, dbając o to, aby zarówno wołowina, jak i warzywa zostały w całości pokryte wodą. Na tym etapie można dodać również czosnek (opcjonalnie). Do wywaru wrzuć wszystkie przyprawy i zakryj garnek pokrywką.

  5. 5

    Bulion wołowy doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj dalej na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny (koniecznie pod przykryciem). Podczas gotowania, co jakiś czas za pomocą łyżki zbieraj tłuszcz i pianę, które osadzają się na powierzchni bulionu.

  6. 6

    Na koniec gotowania przecedź bulion przez sitko, oddzielając wywar od warzyw. Przygotowany bulion wołowy można wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów — rozpoczynając od przyrządzenia z niego zupy z makaronem lub użyciu wywaru do sosów czy podlewania pieczonego mięsa.

     

    Wypróbuj także przepis na bulion warzywny.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też