Knedle ziemniaczane z grzybami

Knedle ziemniaczane z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ziemniaczane

  • 1.5 kg Ziemniaki
  • Sól

Farsz grzybowy

  • 250 g Grzyby świeże
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Olej
  • 1 garść Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • Boczek
  • Kwaśna śmietana

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj ziemniaki, obierz je ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Można gotować je również w łupinach, które łatwo obiera się z miękkich, jeszcze ciepłych ziemniaków. Następnie zmiel je w maszynce. Inną możliwością jest ich precyzyjne zgniecenie, np. za pomocą łyżki.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz cebulę, drobno ją posiekaj i usmaż na patelni. Po chwili do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem, aż z warzyw zacznie wydobywać się mocny aromat. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko dopraw i smaż do miękkości.

  3. 3

    Zdejmij patelnię z palnika, dodaj sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Po chwili dodaj także drobno posiekaną natkę pietruszki.

  4. 4

    Kiedy masa ziemniaczana stanie się chłodna, dodaj do niej sól, a całość zagnieć na jednolite ciasto.

     

    Porada — jeśli ciasto nie jest plastyczne i nie chce się  formować w dłoniach, możesz dodać do niego trochę skrobi ziemniaczanej (1-2 łyżki stołowe), aby uzyskać pożądaną konsystencję.

  5. 5

    Przygotowane ciasto ziemniaczane podziel na mniejsze części. Delikatnie rozciągnij każdy kawałek, na środek nałóż odrobinę farszu i zawiń knedle na owalny kształt.

  6. 6

    W międzyczasie do garnka wlej wodę z łyżeczką soli i doprowadź ją do wrzenia. Knedle ziemniaczane z grzybami gotuj 15-20 minut.

  7. 7

    Cepeliny z grzybami podawaj ze smażonym boczkiem i kwaśną śmietaną.

     

    Wypróbuj także przepis na knedle ze śliwkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też