Knedle ziemniaczane z grzybami
Tradycyjna receptura na knedle ziemniaczane z grzybami pochodzi z Litwy, co nie oznacza, że danie nie jest znane w Polsce. Te ziemniaczane kluski są naprawdę wyjątkowe, a smakiem przypominają domową kuchnię babci. Cepeliny z grzybami warto przygotować np. na rodzinny obiad — nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne rozmowy, przy suto zastawionym stole.
Składniki
Ciasto ziemniaczane
- 1.5 kg Ziemniaki
- Sól
Farsz grzybowy
- 250 g Grzyby świeże
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Olej
- 1 garść Pietruszka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Dodatkowo
- Boczek
- Kwaśna śmietana
Przygotowanie
- 1
Umyj ziemniaki, obierz je ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Można gotować je również w łupinach, które łatwo obiera się z miękkich, jeszcze ciepłych ziemniaków. Następnie zmiel je w maszynce. Inną możliwością jest ich precyzyjne zgniecenie, np. za pomocą łyżki.
- 2
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz cebulę, drobno ją posiekaj i usmaż na patelni. Po chwili do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem, aż z warzyw zacznie wydobywać się mocny aromat. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko dopraw i smaż do miękkości.
- 3
Zdejmij patelnię z palnika, dodaj sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Po chwili dodaj także drobno posiekaną natkę pietruszki.
- 4
Kiedy masa ziemniaczana stanie się chłodna, dodaj do niej sól, a całość zagnieć na jednolite ciasto.
Porada — jeśli ciasto nie jest plastyczne i nie chce się formować w dłoniach, możesz dodać do niego trochę skrobi ziemniaczanej (1-2 łyżki stołowe), aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- 5
Przygotowane ciasto ziemniaczane podziel na mniejsze części. Delikatnie rozciągnij każdy kawałek, na środek nałóż odrobinę farszu i zawiń knedle na owalny kształt.
- 6
W międzyczasie do garnka wlej wodę z łyżeczką soli i doprowadź ją do wrzenia. Knedle ziemniaczane z grzybami gotuj 15-20 minut.
- 7
Cepeliny z grzybami podawaj ze smażonym boczkiem i kwaśną śmietaną.
Wypróbuj także przepis na knedle ze śliwkami.
Jeśli w Twojej lodówce świeci pustkami i nie masz pomysłu na smaczny, ale treściwy obiad, mamy na to sposób. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się przepis na knedle ziemniaczane z grzybami, które przygotujesz w niecałą godzinę, z zaledwie kilku łatwo dostępnych produktów, które nie naruszą domowego budżetu.
Knedle ziemniaczane niejedno mają imię
W zależności od regionu na knedle mówi się w różny sposób. Bardzo często można spotkać się z określeniem kartacze. To dość specyficzna nazwa, której najczęściej używa się na Podlasiu. Innym funkcjonującym terminem jest cepelin. Każda z wymienionych nazw określa jedno, charakterystyczne danie — duże, owalne kluski ziemniaczane, z doskonałym nadzieniem, np. słynnym farszem z grzybami.
Jak podawać knedle ziemniaczane z grzybami?
Danie samo w sobie jest naprawdę smaczne. Jednak jak każdą recepturę można je odrobinę urozmaicić. Aby knedle ziemniaczane z grzybami zyskały jeszcze bardziej wyrazistego smaku, można pokusić się o podanie ich w towarzystwie chrupiących kawałków boczków, podprażonych na patelni na złoty kolor. Dodatkowo posiłek smakuje obłędnie, kiedy polejemy go odrobiną tłuszczu i zeszkloną cebulką. Dla jeszcze bardziej wymagających smakoszy, przed zaserwowaniem obiadu, kluski można delikatnie przyrumienić na patelni i podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.