Domowy kompot wiśniowy

Kompot wiśniowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 kg Wiśnie
  • 1300 ml Woda
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Opłucz wiśnie w zimnej wodzie, wybierz z nich jedynie te dojrzałe i świeże, a następnie zanurz w misce napełnionej chłodną wodą. Owoce pozostaw w te sposób na parę minut, dodając do naczynia łyżkę sody oczyszczonej. Teraz możesz wydrylować wiśnie, jednak nie jest konieczne. Jeśli nie chcesz usuwać pestek z owoców, przełóż je od razu do wyparzonych wcześniej słoików. Do każdego z nich na wiśnie wsyp po 4 łyżki cukru, a całość zalej przegotowaną wodą. Zamknij słoje nakrętką, włóż do garnka i pasteryzuj przez ok. 30 minut.

  2. 2

    Po wskazanym czasie wyciągnij słoiki z garnka, odwróć je do góry dnem, żeby zakrętka mocno się zassała. Co jakiś czas potrząsaj słojami, by wymieszać cukier, który osiadł na dnie naczynia. Domowy kompot wiśniowy nadaje się do spożycia już po dwóch dniach od jego przygotowania. Można przechowywać go nawet przez rok — najlepiej wówczas umieścić słoiki z kompotem w ciemnym, dość chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.

     

    Wypróbuj także przepis na domowy kompot truskawkowy.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też