Ciasto orzechowe bez mąki pszennej
Puszyste ciasto z trzema rodzajami orzechów, które przygotujesz bez dodatku mąki pszennej.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 4 Jajko
- 150 g Cukier
- 100 g Masło
- 150 ml Mleko
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 2 łyżki Rum
- 200 g Mielone orzechy włoskie
- 100 g Zmielone migdały
- 50 g Posiekane orzeszki ziemne
- 2 łyżki Drobna skrobia kukurydziana
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- Mąką owsiana
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 165 st. C.
- 2
Formę do ciasta posmaruj masłem i posyp odrobiną bezglutenowej mąki.
- 3
W większej misce ubij jajka z cukrem.
REKLAMA - 4
Dodaj roztopione masło, mleko, a także rum i sok z cytryny.
- 5
Następnie do płynnej mieszanki stopniowo dodawaj posiekane orzechy, a na koniec sodę oczyszczoną i skrobię.
- 6
Ciasto przelej do formy i włóż do piekarnika na 45-50 minut.
- 7
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie ostrożnie przechyl formę i wyciągnij bezglutenowy wypiek. Na koniec ciasto orzechowe posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
REKLAMA