Ciasto orzechowe bez mąki pszennej

Ciasto orzechowe bez mąki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 Jajko
  • 150 g Cukier
  • 100 g Masło
  • 150 ml Mleko
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Rum
  • 200 g Mielone orzechy włoskie
  • 100 g Zmielone migdały
  • 50 g Posiekane orzeszki ziemne
  • 2 łyżki Drobna skrobia kukurydziana
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • Mąką owsiana
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 165 st. C.

  2. 2

    Formę do ciasta posmaruj masłem i posyp odrobiną bezglutenowej mąki.

  3. 3

    W większej misce ubij jajka z cukrem.

  4. 4

    Dodaj roztopione masło, mleko, a także rum i sok z cytryny.

  5. 5

    Następnie do płynnej mieszanki stopniowo dodawaj posiekane orzechy, a na koniec sodę oczyszczoną i skrobię.

  6. 6

    Ciasto przelej do formy i włóż do piekarnika na 45-50 minut.

  7. 7

    Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie ostrożnie przechyl formę i wyciągnij bezglutenowy wypiek. Na koniec ciasto orzechowe posyp cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też