Rolada red velvet
Tradycyjny deser amerykański — tym razem w formie pysznej rolady red velvet.
Składniki
- 110 g Mąka pszenna
- 2 łyżki Kakao
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- 4 Jajko
- 100 g Cukier
- 50 g Cukier brązowy
- 2 łyżki Olej roślinny
- 2 łyżki Maślanka
- 1 łyżeczka Ocet winny
- 1 łyżka Czerwony barwnik spożywczy
- 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
- Cukier puder
Krem
- 170 g Mascarpone
- 60 g Masło
- 180 g Cukier puder
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
- Cukier puder
- Maliny
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do 180 st. C i wyłóż blachę (40 × 25 cm) papierem do pieczenia.
- 2
Ciasto: przygotuj większą miskę, do której przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie suche składniki.
- 3
W drugiej misce wymieszaj, używając miksera — ubijaj je przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie zmniejsz prędkość, dodaj cukier kryształ i brązowy, olej, maślankę, ocet, barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
REKLAMA - 4
Na koniec połącz mieszankę suchych składników z masą jajeczną.
- 5
Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną blachę i wyrównaj jego powierzchnię. Red velvet cake piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
- 6
Po upieczeniu ciasto odwróć na ściereczce, zdejmij papier i ostrożnie zroluj je razem z tkaniną. Pozostaw do ostygnięcia.
- 7
Nadzienie: do miski dodaj mascarpone i ubij serek za pomocą miksera. Następnie dodaj masło (wyciągnięte wcześniej z lodówki) i miksuj składniki do uzyskania miękkiego kremu.
- 8
Następnie do masy kremowej dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Do nadzienia możesz również dodać pokrojone maliny lub ułożyć je bezpośrednio na rozsmarowanym na cieście kremie.
- 9
Schłodzone ciasto odwiń ze ściereczki, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń w roladę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- 10
Na koniec posyp roladę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.
Zobacz także: