Rolada red velvet

 Rolada red velvet
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 110 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • 4 Jajko
  • 100 g Cukier
  • 50 g Cukier brązowy
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 2 łyżki Maślanka
  • 1 łyżeczka Ocet winny
  • 1 łyżka Czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
  • Cukier puder

Krem

  • 170 g Mascarpone
  • 60 g Masło
  • 180 g Cukier puder
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Dodatkowo

  • Cukier puder
  • Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do 180 st. C i wyłóż blachę (40 × 25 cm) papierem do pieczenia.

  2. 2

    Ciasto: przygotuj większą miskę, do której przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie suche składniki.

  3. 3

    W drugiej misce wymieszaj, używając miksera — ubijaj je przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie zmniejsz prędkość, dodaj cukier kryształ i brązowy, olej, maślankę, ocet, barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. 4

    Na koniec połącz mieszankę suchych składników z masą jajeczną.

  5. 5

    Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną blachę i wyrównaj jego powierzchnię. Red velvet cake piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

  6. 6

    Po upieczeniu ciasto odwróć na ściereczce, zdejmij papier i ostrożnie zroluj je razem z tkaniną.  Pozostaw do ostygnięcia.

  7. 7

    Nadzienie: do miski dodaj mascarpone i ubij serek za pomocą miksera. Następnie dodaj masło (wyciągnięte wcześniej z lodówki) i miksuj składniki do uzyskania miękkiego kremu.

  8. 8

    Następnie do masy kremowej dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Do nadzienia możesz również dodać pokrojone maliny lub ułożyć je bezpośrednio na rozsmarowanym na cieście kremie.

  9. 9

    Schłodzone ciasto odwiń ze ściereczki, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń w roladę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

  10. 10

    Na koniec posyp roladę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też